Meet, Greet & Eat Thema: Filosofie en Economische Systemen

Lezing met Diner en Muziek
Vrijdagavond, 6 november a.s., 17:30u
Meet, Greet & Eat Thema: Filosofie en Economische Systemen

Via een introductie langs verschillende economische systemen zoals het Communisme, Kapitalisme, Liberalisme en Socialisme zal drs. In Liem, econoom u op deze avond haar ideeën uiteenzetten over hoe wij tot een effectieve, evenwichtige en door onderlinge verbondenheid gekenmerkte economie kunnen komen.

WINWIDE’s Culinaire Team o.l.v. Resto VanHarte’s kok zal weer een heerlijke maaltijd verzorgen en de muzikale omlijsting zal wordt ingevuld door Itzel Trejo Medecigo, mezzo-sopraan en Henk Mak van Dijk, pianist.

Op deze avond begroeten wij in vogelvlucht Adam Smith (1723-1790), hoogleraar in de logica en de moraalfilosofie. Smith werd geboren in Kirkcaldy (Schotland) en bekend om zijn boek de Wealth of Nations, dat in 1776 verscheen. Door dit boek wordt Smith alom genoemd als de vader van de moderne economie. Ook wordt hij beschouwd als één van de grondleggers van het klassieke liberalisme. Hij was van mening dat het nastreven van het eigen individuele belang ook in het grootste maatschappelijk belang zou resulteren. Smith was voorstander van een vrije markt economie met een zelf regulerende vraag en aanbod principe. Bekende uitspraken van Smith zijn: “…een vrije markt levert het meeste op voor de maatschappij als geheel…” De”…’onzichtbare hand’ van deze vrije markt zorgt voor harmonie en evenwicht…”.
Ook zullen wij Karl Marx (1818-1883) ontmoeten. Marx was filosoof, historicus, econoom en grondlegger van de sociale wetenschappen; hij werd geboren in Triër (Duitsland). Met zijn leer van het historisch materialisme is Marx de belangrijkste theoreticus van het socialisme en communisme. In tegenstelling tot Smith was Marx voorstander van een centraal geleide economie. Bekendste geschriften van hem zijn het Communistisch Manifest (1848, met Friedrich Engels) en Das Kapital (1867).

Het belooft zeker een interessante avond te worden!
Graag tot ziens op 06 november a.s.!

Praktische informatie
Datum: Vrijdag 6 november 2015
Registratie: 17.30 uur
Aanvang: 18.00 uur, eind ca 22 uur
Locatie: Mariahoeve, Resto vanHarte, Diamanthorst 183,
2592 GD Den Haag
Kosten: Programma €6,- incl. maaltijd + 2 non-alcoholische drankjes. Vrienden van WINWIDE en Ooievaarspashouders, €4,-
Aanmelden: meet-greet-eats@winwide.nl uiterlijk tot 5 november 12u