Meer kantoorruimte in Den Haag Nieuw Centraal

DEN HAAG – In Den Haag Nieuw Centraal komt 16.000 m2 meer kantoorruimte, 6000 m2 meer wonen en 7000 m2 minder plintfuncties. Dat is uit de onderhandelingen gekomen met de marktpartijen naar aanleiding van het programma in het masterplan. Op het Koningin Julianaplein krijgen ontwikkelaars NS Vastgoed en AM Vastgoed de mogelijkheid meer woningen of kantoren toe te voegen. Dan moeten de ontwikkelaars echter wel de commerciële haalbaarheid kunnen aantonen. 

Dat blijkt uit de voortgangsrapportage van Den Haag Nieuw Centraal. Ook de nieuwe schetsontwerpen voor Den Haag Nieuw Centraal werden gepresenteerd, waaronder de bebouwing voor het Koningin Julianaplein naar ontwerp van OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas. Op het Koningin Julianaplein wordt 60.000 m2 ontwikkeld. Hiervan is 29.500 m2 kantoren, 25.000 m2 wonen, 3000 m2 commerciële ruimte, 2500 m2 hotel en recreatie. AM en NS krijgen de mogelijkheid 12.500 m2 extra kantoorruimte of wonen toe te voegen. Deze meters mogen echter alleen gerealiseerd worden als de ontwikkelaars de commerciële haalbaarheid kunnen aantonen.

Uit de onderhandelingen met de marktpartijen, waaronder Imca Vastgoed en Bouwfonds Property Finance voor Babylon, is gekomen dat het totale programma van Den Haag Nieuw Centraal met 16.000 m2 kantoorruimte en 6000 m2 wonen is toegenomen. In het programma zijn 7000 m2 minder plintfuncties zoals winkels en horeca opgenomen. De vermindering van de plintfuncties volgt uit afstemming met het de ontwikkelingen in het Wijnhavenkwartier en de binnenstad.

In Den Haag Nieuw Centraal staan ook nog 65.000 m2 aan vierkante meters kantoorruimte ingetekend op het busplatform en 5000 m2 op het Anna van Buerenplein. Op het Anna van Buerenplein kan ook nog 9000 m2 hotel en recreatie worden ontwikkeld. Het uitbreidingsprogramma van Babylon komt in totaal uit op 80.000 m2 waarbij Imca de flexibiliteit geboden wordt om om meer kantoren, woningen of recreatieve functies te ontwikkelen ten koste van de commerciële functies. Imca en Bouwfonds zullen binnenkort een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente tekenen.

AM en NS Vastgoed hebben voor het Koningin Julianaplein inmiddels een bieding gedaan op basis waarvan de gemeente verder wil onderhandelen. Daarna wordt het schetsplan van OMA verder uitgewerkt. Verwachting is dat de gemeente en de ontwikkelaars voor het einde van het jaar overeenstemming bereiken over het grondaanbod waarna de samenwerkingsovereenkomst kan worden gesloten.