Maximaal 350 statushouders in voormalig ministerie

Algemeen Dagblad
Niels Klaassen
Het voormalige ministerie van Sociale Zaken in Bezuidenhout wordt dit jaar omgebouwd voor de huisvesting van maximaal 350 statushouders.

Woordvoerder wethouder Wijsmuller: Dit minimumaantal is voor de gemeente tegelijkertijd ook het maximum

De ontwikkelaar die het pand koopt moet in het gebouw de komende vijf jaar woonruimte bieden aan 350 vluchtelingen met verblijfsstatus. Precies 350 welteverstaan. Niet meer, maar ook niet minder. Over het aantal ontstond onduidelijkheid omdat in een overeenkomst tussen gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf – ingezien door deze krant – staat dat de gemeente ,,minimaal 350 statushouders wenst te huisvesten.”

Het bericht over het minimum viel slecht bij het wijkberaad en de lokale VVD-fractie: zij hameren erop het om maximaal 350 vluchtelingen moet gaan. In antwoord op raadsvragen meldde wethouder Joris Wijsmuller (HSP) dat het college nooit gesproken heeft over minimaal 350 en dat de stukken op de verkoopsite ook ‘geen enkele aanleiding geven voor een dergelijk misverstand’: ,,Het bericht is onjuist.”

Toch een minimum
Pas na navraag van deze krant, met verwijzing naar de bewuste overeenkomst, erkent de wethouder alsnog dat er wel degelijk een ‘gegarandeerd minimumaantal’ vermeld is in die overeenkomst. Maar, zo meldt de woordvoerder van Wijsmuller: ,,Dat gebeurde op verzoek van het Rijksvastgoedbedrijf. En dit minimumaantal is voor de gemeente tegelijkertijd ook het maximum.”

De wethouder sluit dus uit dat in de kantoorkolos meer dan 350 statushouders gaan wonen. ,,Het expliciete doel van de gemeente is om immers altijd geweest om 350 statushouders te huisvesten op deze locatie.”