Marnix Norder: ‘Haagse Beatrixkwartier wordt duurzaam’

Door Matthijs Timmers, dichtbij-meeschrijver
DEN HAAG – Het Beatrixkwartier in Den Haag wordt de komende jaren ontwikkeld tot een duurzaam gebied. Dat maakte wethouder Marnix Norder van Stadsontwikkeling gisteren bekend tijdens het openingscongres van de Dutch Green Building Week in het Lucent Danstheater in Den Haag.
Voor de verduurzaming van deze Haagse kantorenwijk wordt gebruikgemaakt van het BREEAM-NL Gebied duurzaamheidskeurmerk. Op 15 oktober organiseren de gemeente Den Haag en initiatiefnemers Green Business Club en Dutch Green Building Council een startbijeenkomst. 
Den Haag duurzaam
“Het is de eerste keer dat er op gebiedsniveau naar verduurzaming van een bestaand gebied wordt gekeken”, aldus Marnix Norder. “Een landelijke primeur dus. Het geeft maar aan dat de gemeente Den Haag duurzaamheid prominent op de agenda heeft staan.” Annemarie van Doorn van de Green Business Club is blij dat de gemeente Den Haag deze stap wil zetten. “De gemeente Den Haag wil het Beatrixgebied benutten als een duurzaam en aantrekkelijk vestigingsgebied. Dat is een grote operatie, want het is een van de grootste kantorenlocaties van Nederland. Het is geen project meer, maar een compleet programma.”
Bestaande gebieden
Het verduurzamen van bestaande gebieden is nog in ontwikkeling. Het keurmerk wordt daarvoor geschikt gemaakt. Jeroen van Haasteren van de Dutch Green Building Council vertelt: “Het Beatrixkwartier is een pilotgebied. Dat heeft voordelen. Het gebied kan zich enerzijds voorbereiden op de uitvoering van een concrete duurzaamheidsagenda. Anderzijds draagt dit pilotproject bij aan de ontwikkeling van het keurmerk.” 
Concrete maatregelen 
De Dutch Green Building Council en de Green Business Club Den Haag trekken gezamenlijk op in deze verduurzamingsoperatie. Allereerst wordt het gebied onderworpen aan een assessment volgens de BREEAM-NL Gebied criteria. Hiervoor zoeken de partijen nadrukkelijk de samenwerking met de bedrijven in en om het Beatrixkwartier, de gemeente Den Haag en andere organisaties die betrokken zijn bij het gebied. Met de uitkomsten van dit assessment kan een concrete duurzaamheidsagenda voor het Beatrixkwartier worden samengesteld. “Je kunt daarbij denken aan energiemaatregelen, verlichting en afval , maar ook aan zaken als levendigheid en mobiliteit”, vertelt Van Doorn. “Maar hiervoor zullen we eerst moeten afwachten wat er uit het assessment komt.”