Maken fietstrommels einde aan fietsenjungle?

Het is alweer meer dan 2 maanden geleden dat ik een brief van de gemeente Den Haag kreeg: ‘Het gaat goed met de fiets in Den Haag! …. Het beleid van de gemeente is dan ook gericht op het realiseren van goede stallingsvoorzieningen in het centrum, bij de stations, maar ook in woonwijken. De gemeente Den Haag werkt momenteel aan het verbeteren van fietsenstallingen in wijken met veel portiek- en bovenwoningen’.

Dat het goed gaat met de fiets is inderdaad niet alleen te zien voor het Centraal Station, maar ook bij ons voor de deur. Net als in de fietsenjungle voor Den Haag Centraal moet je je regelmatig tussen de fietsen door worstelen om ons portiek te bereiken. Zouden de 20 fietstrommels die de gemeente Den Haag in Bezuidenhout-Oost gaat plaatsen een einde maken aan de fietsenjungle in wijken met veel portiekwoningen, zoals het Bezuidenhout?

In de brief van de gemeente en op de website van de gemeente Den Haag lees ik: ‘De fietstrommels bieden een veilige stallingsplek voor bewoners die niet over een eigen bergruimte voor hun fiets beschikken. In een fietstrommel passen 4 gewone fietsen’. Tot zover best aantrekkelijk, zeker als er zo’n trommel in de straat staat, maar ‘aan het gebruik van de trommels zijn kosten verbonden. Het huren van een fietsplek kost € 7,50 per maand. De organisatie van Biesieklette kan met de inkomsten de trommels beheren en onderhouden’.

€ 7,50 per maand vind ik veel geld om mijn stadsfiets te stallen. Aan de fietsen te zien die voor ons portiek gestald staan, denk ik dat ook onze buren die € 90,- per jaar liever aan een opknapbeurt of nieuwe fiets besteden. Misschien dat mensen die een dure (elektrische) fiets bezitten wel behoefte hebben om die fiets in een trommel te parkeren. Je moet er wel rekening mee houden dat de fietsen die de meeste ruimte innemen, bakfietsen en fietsen met een krat, niet in een fietstrommel passen. Die dure fietsen staan nu overigens meestal binnen gestald. De fietstrommel levert dan wel meer ruimte in huis op, maar aan de fietsenjungle voor de deur verandert niets.

Dan is natuurlijk nog de vraag waar de fietstrommels moeten komen. In straten met veel portieken, waar de behoefte aan fietstrommels het grootste is, is meestal weinig plek voor een trommel. De afmetingen van een trommel is ongeveer 1,8 m breed, 2 m diep en 1,5 m hoog. ‘De gemeente heeft het Wijkberaad Bezuidenhout-Oost gevraagd om een inventarisatie te maken van locaties in uw woonomgeving waar vraag is naar- en plaats is voor fietstrommels’. Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan doen. Na de brief van de gemeente heb ik niets meer gehoord.

Mijn suggestie zou in ieder geval zijn om de prijs te verlagen naar € 2,50 per maand. Dan nog vraag ik mij af of ik de fietsen die ik nu voor de deur parkeer in zo’n trommel zou zetten. Ik zou misschien wel mijn mountainbike uit het halletje halen en in de trommel parkeren. Dat levert weer meer ruimte op in huis, maar niet minder fietsen op straat.

Wellicht ben ik te negatief over de fietsentrommels. Er schijnen al 6 fietstrommels te staan op de Schenkkade, waarvoor nu een wachtlijst is, omdat er meer dan 80 aanmeldingen waren.

Wie heeft er ervaring met zo’n fietstrommel of andere oplossingen voor de fietsenjungle ? Eenfietstrommel aanvragen kan hier.