Lunchlezing: Oriëntalisme in Huis ten Bosch

Op dinsdag 26 juni 2018 geeft Reinier Horjus, medewerker van het Haags Gemeentearchief, om 12.30 uur een lunchlezing over het harmonisch samengaan van oost en west in Huis ten Bosch. De lezing is in het Historisch Informatiepunt (HIP), op de 4e etage van de Centrale Bibliotheek op het Spui.

Oosterse zalen
Vanaf de 2e helft van de 18e tot het einde van de 19e eeuw was Den Haag het centrum van de interieur- en meubelkunst in Nederland. De Duitse immigrant Matthijs Horrix was haar belangrijkste vertegenwoordiger. Huis ten Bosch vormt hierbij een hoogtepunt. Met de ontwerpen van de Franse Hugenoot Daniel Marot, deed de oosterse smaak daar voor het eerst haar intrede. De latere Japanse en Chinese zaal zijn de ultieme uitdrukking van oriëntalisme in Nederland. De Japanse zaal belichaamt een ontmoeting van de antieke vormentaal van Europa en Azië.

Over Reinier Horjus
Reinier Horjus studeerde af aan de Rijksuniversiteit Groningen in de Engelse taal- en letterkunde en in kunstgeschiedenis aan de Wackers Academie te Amsterdam. Hij groeide op in een familie die in de tachtiger en negentiger jaren actief was in de antiekhandel. Reinier verzorgde 6 jaar de lezingen en praktijkcolleges antiek bij Christie’s voor de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs te Amsterdam. Hij organiseerde een taxatiedag met Christie’s en in 2017 een beknopte tentoonstelling over Haagse meubelmakers met meubelen en objecten uit onder meer Paleis Noordeinde in het HIP in de Centrale Bibliotheek.

Tijdens de lezing laat Reinier een aantal bijzondere historische foto’s van het interieur van Huis ten Bosch zien. Dit beeldmateriaal komt uit de collecties van het Haags Gemeentearchief.

Praktische informatie lunchlezing

  • Wanneer: dinsdag 26 juni 2018 van 12.30 tot 13.30 uur
  • Waar: HIP Centrale Bibliotheek, Spui 68, 4e etage
  • Toegang: gratis, aanmelden verplicht via aanmeldinglezingHIP@denhaag.nl