Letterkundig Museum brengt ode aan Vroman

Naar aanleiding van zijn overlijden brengt het Letterkundig Museum (Prins Willem Alexanderhof 5) een kleine hommage aan Leo Vroman (1915-2014). De dichter, tekenaar en wetenschapper overleed zaterdag 22 februari op 98-jarige leeftijd. 
Vroman debuteerde in 1946 met de bundel Gedichten, waarvoor hij in 1950 de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs ontving. Meer dan vijftig dichtbundels zijn na Vromans debuut in 1946 verschenen, evenals verschillende romans, toneelstukken en kinderboeken. In 1964 ontving Vroman de P.C. Hooft-prijs. Naast dichter was Vroman ook een begenadigd tekenaar en wetenschapper. Hij ontwikkelde zich tot deskundige op het gebied van de  samenklontering van bloedplaatjes en trombose. Het Vroman-effect, een verschijnsel bij bloedstolling, is naar hem vernoemd. Vanaf eind jaren ’40 woonde en werkte Vroman in Amerika als onderzoeker.
In het kleine eerbetoon dat het museum aan de schrijver wijdt, zijn onder meer foto’s, brieven en handschriften te zien. In de tentoonstelling zijn tekeningen van de hand van Vroman te zien, onder andere voor de NRC-strip Stiemer en Stalma, die hij in de jaren ’30 samen met Anton Koolhaas maakte. Ook toont het museum dagboeken die Vroman schreef tijdens zijn krijgsgevangenschap in verschillende kampen in Nederlands-Indië en in Japan.
De expositie gewijd aan Leo Vroman valt in de reeks kortlopende actuele tentoonstellingen die het Letterkundig Museum wijdt aan belangrijke gebeurtenissen in de literaire wereld. De looptijd van deze exposities is afhankelijk van de actualiteit.