Lekker eten bij café Locus

Door: Ivar Lingen
DEN HAAG – Een bingo, een puzzelrit, een klaverjasmarathon, een Indonesische avond of een ladies night. Je zou haast bijna vergeten dat je naast deze evenementen bij Café Locus aan De Sillestraat 1 ook nog in een heerlijk gemoedelijke sfeer kunt dineren.

Wie aanschuift bij Locus, dat op de hoek zit aan het ‘oude stuk’ van de Theresiastraat in het Bezuidenhout, hoeft over het menu niet lang na te denken. Want dat heeft de keuken namelijk al gedaan. Dus geen overvolle kaart of ingewikkelde combinaties van gerechten. Eigenaar Gerard Blokpoel (68) – die al veertig jaar in de zaak staat, dat ooit is begonnen als koffiehuis – houdt het graag eenvoudig. Bij het voorgerecht kan de keuze worden gemaakt uit de carpaccio (vernoemd naar kleinzoon Giovanny), garnalen of een door opa en oma vers gemaakte soep. Terwijl verder in het café voornamelijk mannen aan het bier zijn en enkele vrouwen aan de wijn, wordt al snel de carpaccio voorgeschoteld. Locus hanteert hierbij geen halve maatregelen: het is een flink bord, aangevuld met zongedroogde tomaten, rucola, parmezaanse kaas, croutons en een heerlijke saus.
Ook het hoofdgerecht is een flinke portie, maar de kwantiteit overstijgt niet de kwaliteit. Zo is de tournedos perfect gebakken. Uit ervaring weet ik dat dat niet de makkelijkste klus is. Het bord is verder nog versierd met Franse frieten, sla, boontjes, champignons en mayonaise. Naast de tournedos staan ook een saté en een biefstuk als hoofdgerecht op het menu. Aan nagerechten doen ze niet bij Locus. Al zal de kleine eter na het voor- en hoofdgerecht sowieso geen dessert meer op kunnen. Daarom is het kopje koffie een prima alternatief. Al nodigt de entourage van het café de gasten uit om vooral na het eten nog even een biertje of wijntje te drinken aan de bar bij de attente gastvrouw Marjolein Korenhof. En wie het aan het einde van de avond héél gezellig heeft, maakt mee dat eigenaar Blokpoel z’n gasten eigenhandig thuis brengt.