Lauwe reacties op ontwerp Stadsdeelkantoor Haagse Hout

Bouw start in het voorjaar
DEN HAAG – Het ontwerp voor het nieuwe stadsdeelkantoor Haagse Hout aan de Loudonstraat in Bezuidenhout-Oost is klaar. Omwonenden kregen vorige week tijdens een inloopavond de gelegenheid om met eigen ogen te zien hoe het stadsdeelkantoor eruit komt te zien. Over een kleine twee jaar zal het gebied onherkenbaar veranderd zijn.
Ondanks de hevige protesten van de buurt heeft de gemeente de plannen voor Bezuidenhout-Oost doorgezet. Het stadsdeelkantoor komt er, evenals een jongerencentrum, een vestiging van Parnassia, een huisartsencollectief, appartementen en twee parkeergarages. Deze nieuwe gebouwen komen aan weerszijden van de Loudonstraat. Tijdens een inloopavond die de gemeente had georganiseerd, konden de buurtbewoners een maquette met alle geplande gebouwen en de tekeningen van het stadsdeelkantoor bekijken. Ambtenaren en een architect waren aanwezig om het ontwerp voor het stadsdeelkantoor toe te lichten. De ontwerpen voor de andere gebouwen zijn nog niet gepresenteerd.

Hangplek
Het stadsdeelkantoor krijgt drie verdiepingen, waar ongeveer 100 ambtenaren zullen gaan werken. Op de begane grond is straks de afdeling burgerzaken te vinden. Onder het gebouw komt een parkeergarage voor 58 auto’s. Omwonenden zijn bezorgd dat die parkeergarage een hangplek voor jongeren wordt. Ook over het jongerencentrum en over de vestiging van Parnassia die aan de overkant wordt gebouwd, zijn de buurtbewoners bezorgd. De voorzitter van de werkgroep Oost, onderdeel van het Wijkberaad Bezuidenhout, vindt het jammer dat het jongerencentrum en Parnassia er toch komen. Hij benadrukt dat het Wijkberaad vindt dat er wel toezicht moet komen bij het jongerencentrum, want de buurt moet er geen last van hebben. Over het ontwerp voor het stadsdeelkantoor is hij wel positief: “Het totaalplaatje ziet er goed uit”. Ook de reacties van een paar andere buurtbewoners zijn lauw. Ze hadden het hele project liever niet zien komen, maar daar is niets meer aan te doen. De  tekeningen voor het stadsdeelkantoor vinden ze er op zich wel goed uitzien. “Het lijkt wel bij de omgeving te passen, maar we moeten afwachten hoe het echt wordt.”

Natuurlijke ventilatie
“Het is een vriendelijk gebouw,” zegt architect Jan Grupstra van architec tenbureau Tangram uit Amsterdam over het stadsdeelkantoor. “De gevels zijn van rode baksteen, een kleur die verderop in de Loudonstraat ook voorkomt”. Hij haalt een baksteen tevoorschijn om te laten zien wat hij bedoelt. “Om de ramen komen witte houten kaders. Die lijken op de wit geschilderde banden die je in deze buurt op veel huizen ziet”. Het ontwerp dat nu te zien is, is het tweede ontwerp dat de firma Tangram voor het stadsdeelkantoor heeft gemaakt. Het eerste is te lang blijven liggen en werd uiteindelijk te duur bevonden. Het gebouw dat er nu komt is een relatief goedkoop gebouw, volgens de architect, met natuurlijke ventilatie, wat zoveel betekent als dat de ramen open kunnen. Er staat ook een aantal ambtenaren klaar om de bewoners te woord te staan. Projectleider Ariën Versteeg laat zich niet verleiden tot een hernieuwde discussie over de plannen voor het gebied en het verzet van de bewoners tegen de komst van het jongerencentrum, Parnassia en de parkeergarages onder twee” gebouwen. Na de laatste bewonersavond is er niets meer veranderd, daarvoor waren de plannen al te ver gevorderd, zegt de projectleider. “We verwachten dat we in maart de bouwvergunning voor het stadsdeelkantoor krijgen en dat we in april of mei met de bouw kunnen starten. De bouwtijd is 15 tot 16 maanden.” Het ontwerp voor het stadsdeelkantoor ligt nog tot 7 maart ter inzage in het Gemeentelijk ContactCentrum aan het Spui en in het Stadsdeelkantoor aan het Kleine Loo.