Kringloopwinkelen

Bron: Leuk070.nl
Schrijver: Andrea Rietveld-Manus

Sinds een tijdje fietste ik verwachtingsvol over het Stuyvesantplein, waar op de ruiten van de pianozaak van weleer werd aangekondigd dat daar binnenkort de Kringloop Bezuidenhout zou openen. Wat een geluk, een kringloopwinkel in mijn eigen buurt! Zo’n 2 weken geleden was het dan eindelijk zo ver: de zaak was open. Verwachtingsvol parkeerde ik mijn fiets, benieuwd wat ik er zou gaan ontdekken…

Nauwelijks winst
Direct bij de ingang was de afdeling keukenemaille. Een snelle scan langs de prijskaartjes leerde me dat mijn vader hier nauwelijks winst zou op halen, helaas. Bijna had ik de kratjes Westvleeteren al bij de kassa staan (door Belgische monniken gebrouwen en volgens velen ‘het beste bier te wereld’), maar ik moest toegeven geen idee te hebben wat ermee te doen.

Meeneemprijzen
De winkel wemelt van de kekke fifties en sixties tv-tafeltjes en drankkarretjes. De mooiste was helaas al verkocht. Mijn filosofie: je hebt nooit genoeg bijzettafeltjes of krukjes! En gelukkig voor mijn man waren dit ook niet echt meeneemprijzen. De broodrooster heb ik wel echt nodig, maar toch liever een nieuwe. Al met al een mooie winkel voor wie het leuk vindt tweedehands of vintage te kopen, maar niet echt voor de die-hard ‘kringloper’.

De ‘Kringloper’
Maar wie is dat dan precies? Bij de boekenkasten staan twee keurige dames romans te hamsteren. Ze zien er niet uit alsof ze normaliter wakker zouden liggen van die 15–20 euro voor een nieuw boek. Wat brengt ze er dan toe om tussen de oude (muffige) boeken van een ander te neuzen? De lol van het koopje? Uit duurzaamheidsoverwegingen?

Ik Vertrek
Bij Ik Vertrek zag ik laatst een middelbaar stel wat het heerlijk vindt om op veilingen ‘antiekkoopjes’ te scoren. Ze houden naar eigen zeggen van ouwe meuk, van ‘sjacheren’. Persoonlijk reken ik daar niet een zonnewijzer van 160 euro onder, maar ik ben zelf dan ook nooit naar een veiling geweest. Zouden deze mensen dan ook in de Kringloop komen, of zouden ze dat maar viezig vinden?

Sjacheraar
Voor ons is het heel normaal dat als we iets willen kopen, we eerst bij de Kringloop of op Marktplaats kijken of het goedkoper kan. Met de paplepel ingegoten wellicht, maar ik vind het onzin om alles nieuw te kopen – al zou ik het geld ervoor hebben. Net als dat ik een vintagelamp van 150 euro ook niet meer lollig vind. Dus misschien ben ik dan wel meer een ‘sjacheraar’ dan ik dacht…