Keniaanse dubbelslag in Bezuidenhout bij SDU Royal Ten (video)

Fredrick Musyoki heeft vandaag in Den Haag de 16e editie van de SDU Royal Ten gewonnen. De 21-jarige Keniaan liet na 3 kilometer zijn medevluchters achter zich en liep vervolgens solo naar de overwinning. Eindtijd 28:21. Bij de vrouwen ontwikkelde zich een soortgelijk scenario. Lucy Macharia uit de atletengroep van Charles Paanakker scheidde zich al snel af van de rest van het damesveld. Zij finishte onbedreigd in 32:55.

De wedstrijd
Fredrick Musyoki is een nieuw talent uit de Masai Sports groep van Frans Denissen. In Februari dit jaar werd Musyoki vierde bij de Nationale Kampioenschappen Cross Country in Nairobi. In Den Haag bleef in het begin een groepje bij elkaar, wat bestond uit de Marokkanen Nouredine Htaibi, Youssef Banniz, Abdelhadi El Hachimi, Hamid El Mouaziz en de Kenianen Fredrick Musyoki en Charles Korir. Na 3 kilometer versnelde Musyoki , breidde zijn voorsprong gedurende de rest van de te lopen afstand geleidelijk uit, en kwam onbedreigd onder het finishdoek door. De strijd om de tweede plaats werd een sprint tussen de Marokkanen Noureddine Htaibi en Youssef Banniz, welke eerstgenoemde in zijn voordeel beslechtte.

Parcoursrecord overeind
Musyoki kwam na 5 kilometer door op 13.54, waardoor het leek dat het parcoursrecord (28:13 -2011) van teamgenoot Timothy Kiptoo eraan zou gaan. Maar de tweede helft – vandaag wat wind tegen en een stuk door het Haagse Bos (geen asfalt en bochten)- kostte wat extra tijd. Daarnaast verloor Musyoki in de laatste bocht vóór de finish enkele extra seconden, omdat hij de vóór hem rijdende motorbegeleider, die rechtdoor reed om van het parcours af te gaan, volgde. Desondanks was de 28:21, die Musyoki solo neerzette, een puike prestatie te noemen.

Merel De Knegt tweede
Bij de vrouwen maakte de Keniaanse Lucy Macharia zich al snel los van haar vrouwelijk opponenten en finishte onbedreigd in 32:55. De Tilburgse Merel de Knegt, die het wedstrijdlopen combineert met een drukke baan èn de opvoeding van twee kinderen, hield de Nederlandse eer hoog en kwam tot een verdienstelijke 34:45. Bij De Knegt staat in het najaar weer een marathon op het programma.De 52-jarige Duitse Silke Schmidt completeerde met een derde plaats in 36:40 het vrouwenpodium.

Uitslag Mannen:
1. Fredrick Musyoki Kenia 28:21
2. Noureddine Htaibi Marokko 29:03
3. Youssef Banniz Marokko 29:04
4. Abdelhadi El Hachimi Marokko 29:10
5. Hamid El Mouaziz Marokko 29:44

Uitslag Vrouwen:
1. Lucy Macharia Kenia 32:55
2. Merel de Knegt Nederland 34:45
3. Silke Schmidt Duitsland 36:40