Kastanjeboom op Malieveld in the guinness book of records (2 september)

Den Haag heeft er een nieuw record bij. De monumentale kastanjeboom op het Malieveld heeft al vele records gebroken en staat nu in The Guinness Book of Records. Deze boom is in 1997 op zeer innovatieve wijze 80 meter verplaatst, zonder dat de boom veel van zijn wortels verloren heeft. Dit was nodig vanwege de aanleg van de Koningstunnel onder de Koekamp.

Records
De Haagse kastanjeboom heeft verschillende records op zijn naam staan. Zo is de boom ongeveer 135 jaar oud en behoort hij tot de officiële monumentale bomen van Den Haag. De boom is 22 meter hoog, met een kroon waarvan de diameter 26 meter is. Tot slot kan de kastanjeboom met recht een zwaargewicht genoemd worden: ruim 180.000 kilo schoon aan de haak. Deze kastanjeboom is de grootste én zwaarste boom ooit die verplant is en het overleefd heeft.

Brandhout
Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de inwoners van Den Haag alle takken van de kastanjeboom gehaald om die op te stoken in de kachels, bij gebrek aan brandstof. De kastanjeboom heeft daar niet onder geleden en staat in al zijn glorie op het Malieveld naast de poffertjeskraam.