Juliana van Stolberg in de steigers

Het Juliana van Stolberg-monument in het Bezuidenhout staat in de steigers. Medewerkers van het Duitse bedrijf ArcTron maken een 3D-scan van het beeld, voor mogelijke restauratiedoelen in de toekomst.


Het monument van beeldhouwer Bon Ingen-Housz staat op de Koningin Marialaan. De beeltenis van de moeder van Willem van Oranje en haar 5 zoons werd op de 18e verjaardag van Prinses Juliana in 1927 onthuld. Het monument is van een zachte steensoort en heeft in de loop der jaren veel te lijden gehad van weersomstandigheden en vervuiling. Door nu een computermodel van het beeld te maken, blijft de kennis over het beeld behouden en kan in de toekomst zo nodig een reconstructie gemaakt worden.


Met een 3D-laserscanner wordt een computermodel gemaakt. Daarna worden er detailfoto’s van alle oppervlakken van het beeld gemaakt, die als het ware als een jas over het model heen worden gelegd. Zo komt ieder detail, ieder putje in de steen in het uiteindelijke model terecht. ArcTron maakte eerder vergelijkbare scans van Chinese terracotta krijgers en het reuzenbeeld van Constantijn in de Capitolijnse musea.