Jonge journalisten maken krant over Haagse Hout

Haags Nieuwsblad krijgt concurrentie:
door Iris Oostlander

DEN HAAG. In de kleurrijke kantine van het Buurtcentrum De Horst aan de Amethisthorst 9j kwamen afgelopen donderdag voor de allereerste keer negen minijournalisten bij elkaar. De komende weken gaan zij leren en ervaren hoe het is een echte krant te maken. Ze gaan onder begeleiding van twee enthousiaste kinderwerksters informatie opzoeken, mensen interviewen en foto’s maken. Het Haags Nieuwsblad krijgt concurrentie.

“Als jullie volgende week een pasfoto meenemen, zorg ik ervoor dat er een heuse perskaart wordt gemaakt”. Aan het woord is Mariska Hartgring, één van de twee kinderwerksters die de aankomende journalisten de komende negen weken gaat begeleiden.
De jongeren, in de leeftijd van tien tot twaalf jaar, zijn vandaag voor de allereerste keer bij elkaar. Enigszins verlegen druppelen ze binnen. De plakkaten met wervende teksten als ‘we maken een krant’ en ‘heb jij zin om journalist te worden?’ hangen uitnodigend aan de deuren van het Buurtcentrum De Horst. De bedoeling van het journalistiekclubje is een krant te maken met artikelen en foto’s over en van de wijk Haagse Hout. Allereerst begint de zoektocht naar geschikte onderwerpen. “Ik heb gehoord dat Stefano uit Goede Tijden Slechte Tijden hier woont” zegt Mariska “misschien kunnen we hem wel interviewen”. Dat wordt niet tegen dovemansoren gezegd. De kinderen zijn meteen enthousiast, want dat willen ze allemaal wel. Een verhaal over de wijkagent, een artikel over de komende straatspeeldag, buurtbarbecues, de ideeën vliegen in korte tijd over tafel. “Maar laten we de komende week eerst eens goed gaan nadenken over een naam voor onze krant”.
Het Buurtcentrum De Horst, gelegen in een bloem- en bomenrijk groen park, organiseert veel clubjes voor jongeren uit de wijk. Zo heeft Raoul de Waal (12), één van de deelnemers vandaag, net zijn kookdiploma op zak. Nu gaat hij leren hij hoe het is om journalist te zijn.
De aanwezige correspondente van het Haags Nieuwsblad geeft een aantal tips over het vak: “neem altijd een goede pen mee” en “verzamel allereerst zoveel mogelijk informatie over het onderwerp”. De verslaggevers in opleiding schrijven alles snel op en vuren daarna, heel professioneel, vele vragen op haar af. “Krijg je wel eens slecht commentaar op een artikel?” en “wat is de mafste plek waar je weleens bent geweest?” maar ook “heb je wel eens iemand van Idols ontmoet?” tot “wat is je lievelingseten?”. Op het allerlaatst stelt Guido Willekes (11) de vraag “hoe heet je eigenlijk?”. Het is duidelijk,’ de aankomende journalisten leren snel.

De vier meiden en vijf jongens krijgen het druk de komende negen weken. Niet alleen met het verzinnen van een naam voor hun krant, het zoeken naar geschikte onderwerpen en met het uitwerken van de artikelen zelf, maar ook met het maken van foto’s, het in elkaar zetten van de krant en het verzamelen van advertenties. Want ook dat hoort er allemaal bij.
Raheela Chedie en Mariska Hartgring, de twee kinderwerksters die de beginnende journalisten gaan begeleiden, hebben er veel zin in. Met vele voorbeelden van ‘echte’ kranten, een goede voorbereiding en creatieve ideeën proberen ze de deelnemers enthousiast te maken. Als alles volgens planning gaat, is de krant over een paar maanden klaar. Met verslagen en foto’s van buurtactiviteiten en interviews met bekende wijkgenoten. Dan weten we meteen of het de minijournalisten is gelukt Stefano uit Goede Tijden Slechte Tijden te interviewen.