Interview met Bezuidenhoutse paralympiër Elvira Stinissen

door Will Wilhelmy Damsté-Batenburg

Onze paralympiër Elvira Stinissen is weer terug in Bezuidenhout. Ze oogt ontzettend moe en natuurlijk teleurgesteld. Na een nachtje slapen heb ik haar vanmiddag op de bank. Dan komt haar verhaal eruit.
‘Ik was kapot! Na de sluitingsceremonie was er nog een feest, dus te kort geslapen en dan weer naar huis.’

De wedstrijden
‘De eerste twee wedstrijden liepen goed en hebben wij gewonnen. Voor we aan de wedstrijd tegen Groot Brittannië begonnen, riep één van de tegenstanders dat ze ons huilend van het veld zouden sturen. Dat roep je natuurlijk niet tegen een veel beter team. Wij horen bij de vier beste teams van de wereld. Dat maakte ons
alleen maar meer gemotiveerd. Uiteindelijk hebben wij hen huilend van het veld gestuurd!’ In de pers: Classy Dutch too good for GB!’ Tegen Oekraïne begonnen we heel goed,maar helaas. In de derde set zijn we van tactiek veranderd en dat pakte verkeerd uit. Het werd chaos, maar we waren wel door naar de semifinale’.
‘We hadden heel veel zin in de wedstrijd tegen China.  Als er één team is, die ze kon verslaan waren wij dat. Tijdens de WK in 2006 deden we dit al en werden we wereldkampioen. Het was zo spannend, tot het laatst zat het erin. Jammer, want dan hadden we zeker een medaille gehad. China heeft op het eind veel slimmer gespeeld. Nummer 12 is een hele lange meid, blokkeren ging wel, maar haar smashes houd je niet tegen. En toen weer Oekraïne, meiden van 1.90 – 2.00 meter, dat is lastig. Ze hebben verdiend gewonnen.’

Media-aandacht
Ja, dat was cool. Dan voel je je eindelijk gewaardeerd.  Er waren 6.000 journalisten waarvan 35-40 uit Nederland. Dat interview met Herman van der Zandt was echt leuk, zoveel meer media-aandacht dan in Beijing. Gesproken met prinses Margriet, al die supporters, het was super-cool!

Uitverkoren
Het International Paralympic Committee (IPC) is de tegenhanger van het IOC. Zij vertegenwoordigen alle paralympische atleten. Tijdens de Spelen vindt een verkiezing plaats onder alle atleten, slechts zes worden benoemd voor de zomerspelen. Elvira is één van hen. Dat ziet ze terecht als een compliment van al die atleten die op haar hebben gestemd.
‘Tijdens de sluitingsceremonie 80.000 toeschouwers en dan mocht ik als nieuw gekozen IPC vertegenwoordiger op dat podium een bloem uitreiken aan een vrijwilliger. Heel emotioneel!’

Brazilië (Rio de Janeiro) 2016
‘
Tja, daar moet ik nog over nadenken en ik wil dit eerst goed doorspreken met mijn vriend Willem. Je moet er heel wat voor opzij zetten en het gaat ook ten koste van je sociale contacten. We zullen zien’.