Inrichting Anna van Buerenplein in volle gang


Van een achteraf straatje met een parkeergarage tot een fris plein waar mensen langer willen blijven. Het Anna van Buerenplein heeft de afgelopen jaren een flinke metamorfose ondergaan. Onlangs is gestart met de aanleg van de definitieve inrichting van het plein.
Het Anna van Buerenplein vormt de entree naar het het nieuwe station, de vernieuwde New Babylon met winkels en woningen, de Leidsche Universiteit en de rijksinstituten Nationaal Archief, Koninklijke Bibliotheek, Letterkundig Museum. Het plein is tevens de doorgang naar het achterliggende gebied. Het is de bedoeling dat het huidige doorgangsplein straks een verblijfsplein wordt. Mensen die op de trein wachten kunnen straks de stationshal uitlopen en op het Anna van Buerenplein een krantje lezen of een kopje koffie drinken. Ook voor de mensen die wonen en werken rond het station biedt het Anna van Buerenplein ruimte om tussen alle gebouwen even buiten te verblijven. De gemeente is opdrachtgever voor de nieuwe inrichting van het plein.
Ontwerp
Klik op de afbeelding voor een vergroting Het plein krijgt een inrichting die bestaat uit groen, water en verschillende zitjes. In het ontwerp is veel ruimte voor groen gemaakt als tegenhanger van alle bakstenen-, betonnen- en glazen bebouwing. De bomen en planten komen in grote bakken met houten randen aan de zijkant, zodat mensen  er op kunnen zitten. Het dak van de parkeergarage onder New Babylon ligt slechts veertig centimeter onder maaiveld. Om de wortels van de beplanting genoeg ruimte te geven komen de groenelementen hoger te liggen. De bestrating van het plein bestaat uit dezelfe mangaan klinker die ook in de binnenstad wordt gebruikt.
Fontein
Een bijzonder element is de fontein. In de vloer komt een mozaïek van Anna van Bueren, de eerste vrouw van Willem van Oranje, waar het plein haar naam aan dankt. Vanuit de tram die bovenlangs rijdt, is het portret van Anna van Bueren goed te zien. De fontein bestaat uit spuiters in verschillende hoogtes. De hoeveelheid water dat de fontein spuit is afhankelijk van de drukte van de omgeving. ’s Nachts is de fontein buiten werking . Op de rand van de fontein komen net als bij de groenbakken, houten zitelementen zodat er rond de fontein ook ruimte is om te zitten.
Werkzaamheden
De inrichtingswerkzaamheden zijn inmiddels gestart. Het eerste deel dat aangelegd wordt bestaat uit het deel voor New Babylon en de Leidsche Universiteit. Het plein wordt gefaseerd aangelegd en ingericht. Komende periode zullen de looproutes over het Anna van Buerenplein daarom af en toe wijzigen. Alle gebouwen rondom het plein blijven wel altijd bereikbaar. Het plein is aan het einde van dit jaar (2014) helemaal klaar.