Importeur van Mercedes Benz begon 100 jaar geleden in Bezuidenhout

AMSTERDAM –  Al wekenlang zien we de reclames op de televisie voorbij komen. Mercedes-Benz staat stil bij het 125-jarig bestaan. Maar ook de importeur heeft iets te vieren. Namelijk het 100-jarig bestaan.
Op 31 maart 1911 brachten twee Haagse ondernemers een bezoek aan de notaris om de Algemene Garage- en Automobielenmaatschappij (AGAM) op te richten. Na goedkeuring van de statuten werd bijna drie weken later, op 19 april, de oprichting van de firma bekend gemaakt in de Nederlandse Staatscourant. De AGAM verhuurde twintig garageboxen aan de Carpentierstraat in Bezuidenhout. Daarnaast beschikte de firma op hetzelfde adres ook over een reparatieafdeling, een hal voor stalling van auto’s en een showroom. Kort daarna volgde de import en verkoop van auto’s van het Franse merk Gobron, later gevolgd door het dealerschap van Benz en Spyker. Een ander bekend merk dat de AGAM vanaf 1913 (en tot en met 1929) vertegenwoordigde was Rolls-Royce. In 1916 opende de AGAM een vestiging in het centrum van Den Haag, namelijk op Plaats 31. Op deze locatie is tegenwoordig een restaurant gevestigd. De verbintenis met Mercedes-Benz werd in de jaren twintig gelegd.

De vestiging aan de Carpentierstraat werd definitief beeindigd nadat het verwoest werd tijdens het bombardement van 3 maart 1945.

Lees het hele artikel in de Telegraaf

Bezuidenhoutseweg

Toenmalige showroom van de AGAM aan de Bezuidenhoutseweg hoek Boslaan (in 1976 afgebroken).