Hulde voor alle ‘ boevenvangers’

Algemeen Dagblad, 21 augustus 2008
Door Coen van Kranenburg

DEN HAAG – Als achtervolging van tasjesdieven een olympisch nummer zou zijn, zouden Lucas (21), Leon (21), Melvin (20), Manon (21), een 24-jarige Rottedammer en een Haagse taxichauffeur (25) zeker een medaille hebben gehaald. In plaats van een medaille kregen zij gisteren een bloemetje aangeboden op politiebureau Overbosch, voor getoonde moed.
De hoofdrolspelers namen maandagavond om half elf in een spontane estafetteloop een 20-jarige tasjesdief te grazen. Manon, die zelf uit Leidschendam komt: “Ik liep naast de Rabobank bij station Den Haag Centraal toen mijn tas van mijn arm werd gerukt. Ik zag een jongen en een meisje wegfietsen in de richting van het Malieveld en ben er direct achteraan gegaan. Ik dacht nog: ‘Wat doe ik nou?’ Maar toen riep een taxichauffeur: ‘Stap in! Ik heb alles gezien.’ We hebben ze achtervolgd tot aan Babylon, waar ze van de fiets af sprongen en de bosjes indoken. Daarna zijn we te voet achter ze aan gegaan.”

Op het Malieveld zagen Manon en de taxichauffeur de tasjesdief en zijn vriendin (19) weer lopen. “Ze schrokken zich rot toen ze ons weer zagen,” aldus Manon. “Voor mijn gevoel zijn we daarna wel drie keer langs snackbar De Vrijheid gekomen. Hoe ik het heb volgehouden weet ik niet.”

De laatste keer dat ze langs de snackbar bij de Utrechtsebaan kwamen, renden Lucas, Leon en Melvin achter de verdachten aan, terwijl ook een Rotterdammer klaarstond. “Een vriend van ons zat buiten en riep ‘Een dief! Een dief!’,” vertelt Lucas, “We zijn direct boven op hem gedoken en hebben hem daarna overgedragen aan de politie. Later bedenk je dat het gevaarlijk had kunnen zijn, maar het ging zo snel.”

De 19-jarige vriendin uit Den Haag meldde zich korte tijd later zelf op het politiebureau.”Dit was een perfecte burgeraanhouding, met alle risico’s van dien,” vertelt Henk van der Meer, chef van politiebureau Oversbosch. “We kunnen dit soort acties niet promoten, omdat het aan de mensen