Hoe is het om naast Den Haag Centraal te wonen?

Hoe is het om Den Haag Centraal in je achtertuin te hebben? De treinen, trams en bussen stoppen voor je deur. Ook heb je tal van winkels en horecagelegenheden om naartoe te gaan. Toch zit je ook bovenop de verbouwing. We vragen het twee buren zelf: hoe ervaren zij het wonen naast het nieuwe Den Haag Centraal?
Als inwoner van Bezuidenhout-West heeft Johan Vogelaar een bijzondere interesse in de verbouwing van Den Haag Centraal. Met name als het gaat om de aanlag van de HSE, het project dat het dichtst bij zijn huis ligt. Hij is zeer te spreken over de openheid van ProRail naar de bewoners toe. Zo is er een klankbordgroep voor de aanleg van de HSE opgericht waar Vogelaar deel van uitmaakt. “ProRail betrekt de omwonenden goed bij het project. Er zijn zelfs zaken ingebracht die oorspronkelijk niet op de planning stonden. Een voorbeeld daarvan is het betonnen gedeelte van de HSE waar de omliggende huizen aan grenzen, dat wordt begroeid met clematis.” 
Vincent van Gogh
De nieuwe toekomstige inrichting van het spoorpark is ook een pluspunt voor hem. “Het wordt wat luxer aangekleed ter compensatie van de overlast. Er komen bijvoorbeeld lange houten banken en extra veel groenvoorziening.” De hinder die wordt ondervonden, betreft voornamelijk geluidsoverlast. Daarnaast kijken de huizen die direct aan de HSE grenzen uit op een bouwput. “Wel is dit afgezet met schuttingen, beschilderd met kunstwerken. Een aardig weetje hierbij is dat Vincent van Gogh hier vroeger heeft gewoond. Daarom zijn er ook kunstwerken met een verwijzing naar hem op de schutting aangebracht.”
Toegang vanuit de wijk
Over het algemeen vindt Vogelaar het nieuwe station heel mooi geworden. “Wat ik wel jammer vind, is dat de toegang van mijn wijk naar het station niet in lijn is met de rest van het nieuwe, moderne station.” Bewoners van het Bezuidenhout komen via de ingang bij het Anna van Buerenplein binnen. “De zijpanelen bij deze ingang bevatten nog allerlei elementen uit de jaren ’70. Helaas is er geen geld meer voor iets mooiers, omdat dit buiten de potjes voor de verschillende projecten valt.”
Forenzen
Inmiddels woont Vogelaar al acht jaar met veel plezier in het Bezuidenhout, en kan hij concluderen dat het een uniek stukje Den Haag is. “Je woont hier tussen de kantoren en vlakbij het station. Dagelijks lopen veel forenzen door onze wijk, wat veel levendigheid geeft. Ik wil hier niet meer weg!”
New Babylon
Vogelaar is zeer te spreken over het nieuwe winkelaanbod, zowel op Den Haag Centraal als in New Babylon. “Erg handig voor een snelle boodschap. Ik vind dat New Babylon een mooi winkelcentrum is geworden. Het is wel jammer dat het niet direct aan een looproute van en naar het station ligt, waardoor het nog niet storm loopt. Ik hoop dat dit nog gaat veranderen!”
Schitterend uitzicht
We gaan nog even verder met New Babylon, waar wij te gast zijn bij Alice, bewoonster van een appartement op de 23e verdieping. Zij is erg positief over het wooncomfort. “Het is goed georganiseerd. Bij klachten of vragen word je serieus genomen. De managers met wie we contact hebben zijn erg prettige mensen.” Vanaf het balkon kijkt Alice uit over heel Den Haag, helemaal tot aan Scheveningen. Met mooi weer zie je de schepen op de Noordzee varen. “Ik ben hier komen wonen om twee redenen. Ten eerste de nabijheid van het station. Ten tweede omdat het wonen op grote hoogte, met bijbehorend uitzicht, mij aansprak.”
Alice geeft aan geen last van de verbouwing te hebben gehad. “De communicatie naar de omwonenden toe was goed, alles is altijd netjes afgehandeld en het is veilig verlopen. Ik heb het verloop van de verbouwing wel gevolgd, ik vond het erg spannend allemaal!”
Groot winkelaanbod
De komst van meer winkels naar Den Haag Centraal en New Babylon is voor Alice een pluspunt. “Wel zijn er wat weinig mensen in New Babylon. Men zegt weleens dat het duur is, maar daar ben ik het niet mee eens.” Het totaalplaatje van het station is volgens Alice erg mooi geworden. “De bussen mogen wat mij betreft wel wat overzichtelijker worden. De nieuwe OV-servicewinkel vind ik daarentegen echt een aanwinst, met vriendelijke mensen!”