HIP-lezing: Vergissingsbombardement van 3 maart 1945

Op 3 maart 1945 werd een groot deel van het Bezuidenhout vernietigd door bommen van de geallieerden, die de V2 installaties in het Haagse Bos wilden bombarderen. Dit bombardement ging op gruwelijke wijze mis. Door verschillende fouten kwam een groot deel van de bommen terecht op het Korte Voorhout en in het Bezuidenhout.

Hoe kan het dat dit zo verkeerd is gegaan? Jan van Wandelen, medewerker van het Haags Gemeentearchief, deed uitgebreid archiefonderzoek en zal tijdens de lezing uiteenzetten welke combinatie van factoren oorzaak zijn geweest van dit vergissingsbombardement.

Kom op maandag 27 februari om 19.00 uur naar het HIP in Bibliotheek Haagse Hout aan de Theresiastraat. De lezing duurt tot 20.00 uur. Toegang: gratis, aanmelden verplicht via: haagsehout@bibliotheekdenhaag.nl.

De Bibliotheek ligt tegenover het vroegere Spaarwaterlaantje. Voorafgaand aan het grote vergissingsbombardement op 3 maart 1945 werd al in februari het aantal luchtaanvallen op de Duitse raket-installaties flink opgevoerd met ‘pin point’ bombardementen. Op 2 maart werd dit de directe omgeving van het Spaarwaterlaantje fataal.

Meer lees je op www.bb45.nl.