Het Anna van Buerenplein:´Een bruisende hotspot voor studenten´

Terwijl er op Den Haag Nieuw Centraal iedere dag hard gewerkt wordt aan de nieuwe stationshal, gebeurt er in de omgeving van Den Haag Centraal ook genoeg. Zo krijgt het Anna van Buerenplein, dat naast het station ligt, momenteel een flinke opknapbeurt.
Het Anna van Buerenplein is een plek waar veel mensen samenkomen. Bezoekers van de Koninklijke Bibliotheek, treinreizigers, mensen die werken in één van de vele nabijgelegen kantoren, bewoners van New Babylon; ze lopen allemaal over het Anna van Buerenplein. Het plein speelt reeds een centrale rol in de wijk. En de verwachting is dat die rol in de toekomst alleen maar groter wordt. Het plein moet een ontmoetingsplek voor iedereen worden. 
Op de plek waar vroeger een parkeergarage stond, is inmiddels een gebouw van zeventig meter hoog gebouwd. Wiel Arets Architects heeft het pand ontworpen. Het Anna van Buerengebouw, of ´De Lampion´, zoals dit gebouw in de volksmond genoemd wordt, is in de zomer van 2013 gereed. De eerste paal ging bijna een jaar geleden, 19 maart 2012, de grond in. 
Het gebouw krijgt verschillende functies. Zo komen er 395 studentenwoningen in het pand. Daarnaast is de Universiteit Leiden in dit gebouw gehuisvest. Bovendien is er ruimte voor commerciële bedrijven, zoals horecazaken. 
Het gebouw heeft 21 verdiepingen. Op de begane grond komen de horecazaken. Verder kunnen de studenten via de begane grond naar hun woning en naar de universiteit. De campus van de Universiteit Leiden is op de eerste vier verdiepingen gevestigd. Hier komen dus collegezalen en andere lokalen. Op de vijfde tot en met de 21ste verdieping zitten de studentenwoningen. 
Gebouwencomplex New Babylon is eveneens aan het Anna van Buerenplein gevestigd. New Babylon, dat door architectenbureau Meyer en Van Schooten is ontworpen, bestaat uit kantoren, twee woontorens, een winkelcentrum en een hotel. In het gebouw, dat sinds 2010 in gebruik is, zitten ook een sportschool (Health Works Fitness) en een mediterraanse bar en restaurant (Piazza). Daarnaast opent Douwe Egberts nog voor de zomer een winkel in New Babylon. Het is de verwachting dat de studenten uit het Anna van Buerengebouw hier geregeld een kop koffie komen drinken. 
Het plein zelf wordt ook opnieuw ingericht. Omdat de studenten dicht bij de universiteit wonen en er winkels en horecazaken in de buurt zitten, valt het te verwachten dat het Anna van Buerenplein een bruisende hotspot voor studenten wordt. En voor de ondernemers, die op het station of in New Babylon een winkeltje hebben, is de aanwezigheid van de studenten een voordeel. Zij krijgen meer klandizie. En voor de studenten is het natuurlijk fijn om vlakbij het centrum van Den Haag en station Den Haag Nieuw Centraal te wonen.