‘Hangende tuinen’ op plein Den Haag CS

DEN HAAG – Den Haag krijgt in plaats van een M-gebouw misschien ‘hangende tuinen’ op het plein voor het Centraal Station. Het Haagse college gaat kijken naar de mogelijkheden van het plan van Groenlinks dat donderdagavond steun kreeg van een meerderheid van de gemeenteraad.
De bedoeling is dat de grijze gevel van het station wordt bekleed met een ‘verticale tuin die een icoon van de stad moet worden’. Het plan moet nog besproken worden met de NS, omdat die de beheerder van het station is.


‘Sympathiek initiatief’
Wethouder Marnix Norder (Stadsontwikkeling) noemde het initiatief ‘zeer sympathiek’ en zegde toe in overleg te treden met de NS. ‘Het gebouw is niet van de gemeente, dus ik kan niets garanderen’, beklemtoonde Norder. Hij beloofde de raad uiterlijk begin volgend jaar verslag te doen van het overleg met de NS.
De NS staat, in een eerste reactie, open voor het voorstel. ‘Wij zijn er altijd voor in om iets moois te realiseren bij één van onze stations’, stelt een woordvoerder van de NS.
De gemeenteraad wil verder dat op het plein, waar het M-gebouw gepland stond, extra fietsenrekken worden geplaatst. Eerder maakte Norder al bekend het nu nog braakliggende terrein in te willen richten met klinkers, bankjes en plantenbakken.


Financiële risico’s
Het college zag af van de bouw van het prestigieuze nieuwe bouwwerk omdat de financiële risico’s niet verantwoord waren. Het college heeft echter nadrukkelijk gesteld ‘zodra de markt aantrekt’ opnieuw te willen kijken of er een nieuw bouwproject op het plein voor het centraal station kan worden ontwikkeld.
Het is de bedoeling dat de nieuwe herinrichting van het plein voor begin februari wordt gerealiseerd.