Haagse Hout is dodelijk fijnstof beu

DEN HAAG – “De fijnstof op je ramen kun je wegwassen, maar je longen kunnen je niet wassen.” Daarom is Bezuidenhoutbewoner Ad Wouters een petitie gestart tegen fijnstof op de Utrechtsebaan.
“Ik zeg u eerlijk: ik woon hier veertig jaar en ik ben kerngezond. Maar het is aangetoond dat mensen die bij snelwegen wonen vaker doodgaan door hart- en longziekten. Ga eens kijken op de Francois Valentijnstraat, daar is het een smerige boel. Deze omgeving vangt vijf procent van alle luchtvervuiling van de stad. Maar fijnstof is natuurlijk een stadbreed probleem. In Den Haag wordt eronder geleden!” Wouters en zijn medestanders van Wijkberaad Bezuidenhout willen dat de gemeente maatregelen neemt. “Daarom deze petitie. Als genoeg mensen tekenen moet het gemeentebestuur het in de raad behandelen. We zitten op duizend handtekeningen.” Binnenkort gaan bewoners in drie straten buisjes ophangen waarin een jaar lang fijnstof wordt opgevangen. “Meten is weten”, zegt Wouters. “Wethouder Baldewsingh van Milieu zegt wel: ‘wij overschrijden geen normen’ en daar is geen speld tussen te krijgen, maar die normen deugen niet! In ons omringende landen worden veel strengere normen gehanteerd. Daarom tillen we de discussie naar een politiek niveau.” Het meten van fijnstof gebeurt al een tijdje in de Schilderswijk en in het Laakkwartier. Ad Wouters en medestanders hebben ook een oplossing voor het probleem bedacht. “Je kunt met draden boven de weg een elektrostatisch ‘dak’ creëren, waardoor het fijnstof neerdaalt op de weg. Het spoelt dan weg. Een andere manier is groen te planten. Overkapte wegen en geluidsschermen houden ook fijnstof vast.”
Teken de petitie op www.petities.nl/loket/den-haag.
Ad Wouters en voorzitter van wijkberaad Bezuidenhout Jacob Snijders bij de vervuilende Utrechtsebaan.  Foto: WHM/Jos van Leeuwen