GFT Compost voor een groener Malieveld

Staatsbosbeheer start met proef Groente Fruit Tuin Compost

Iedereen in Nederland kent het Malieveld in Den Haag. Door het intensieve gebruik van het Malieveld van de afgelopen maanden heeft de grasmat extra aandacht nodig. Vanaf 16 april start Staatsbosbeheer, de beheerder van het Malieveld, met een proef voor bodemverbetering. Op een aantal plaatsen wordt een laag Groente Fruit en Tuin compost van 5 en van 10 cm opgebracht.

Mogelijk kan er, de eerste dagen na het opbrengen, een andere geur hangen op het veld dan normaal in het voorjaar. Afhankelijk van het weer wordt verwacht dat dit van zeer korte aard is.

Het Malieveld in Den Haag is de afgelopen periode gebruikt voor het circus, de Pasar Malam Indonesia, de City Pier City loop en verschillende demonstraties. Het achtergelaten vuil is opgeruimd. Nu is de grasmat zelf aan de beurt. Maaien, rollen, beluchten en bemesten zijn de reguliere werkzaamheden. Het opbrengen van de compost is nodig is om de grasmat voor een langere periode van extra voeding te voorzien, zodat het gras beter kan groeien.

De compost is afkomstig van Van Vliet Contrans. Het wordt gemaakt van het Groente Fruit en Tuinafval dat in vele huishoudens apart wordt gehouden en in verschillende gemeenten wordt opgehaald om te laten verwerken tot compost.

Compost zorgt voor meer organisch materiaal (humus) in de bodem. Dat maakt de bodem beter geschikt voor verschillende bodemdieren, m.n wormen, die op hun beurt weer zorgen dat het gras veel beter gaat groeien. Ook zorgt de compost ervoor dat de bodem meer vocht kan vasthouden. Dat is in droge periodes heel nuttig.

Staatsbosbeheer zal de proef goed monitoren. Als de proef het gewenste resultaat oplevert zal in het voorjaar 2013 op het hele Malieveld GFT compost worden opgebracht.