Geschiedenis: Bevrijding Bezuidenhout in ’45

Door FJAM van der Helm, dichtbij-meeschrijver

DEN HAAG – In De Oud-Hagenaar van deze week staat een historisch verhaal over de bevrijding van de Haagse wijk Bezuidenhout. André de Weijert was 10 jaar toen hij de Amerikanen en Canadezen binnen zag trekken. Als kind besef je niet dat je een stukje geschiedenis meemaakte!
In een paginagroot interview vertelt André de Weijert (1935) over de laatste jaren van de oorlog. Als kind heeft hij zo zijn eigen herinneringen, maar zijn ouders hebben hem het nodige verteld, waardoor er een vrij volledig beeld ontstond over de belevenissen in het gezin De Weijert, dat aan de Carel Reinierszkade woonde.
Haagse Bos
Het Bezuidenhout lag vlakbij het Haagse Bos, waar de V-2 raketten werden afgeschoten. Een hachelijke gebeurtenis, omdat deze raketten nog wel eens een verkeerde wending namen en in Den Haag neerkwamen in plaats van Londen. Verder had het Bezuidenhout al te lijden gehad door het Engelse Bombardement. Nog steeds een vreemde zaak, hoe dit bombardement ooit heeft plaats kunnen vinden. Foutje? of opzet?
Voedsel
Vader De Weijert was met een vriend in het oosten van het land om voedsel te halen. Hij had geluk en trof een boer waar net een geit werd geslacht. Tevreden gingen ze terug met hun prooi, maar onderweg werden ze aangehouden bij Driebergen door de Duitsers. Na enig soebatten mochten ze gaan.
De Eerensplein
Buurvrouw Bakker riep enthousiast “We zijn bevrijd!” Kleine André werd uit zijn bed gehaald en toen ze door het raam naar buiten keken, zagen ze juichende mensen op straat komen. Ze zwaaiden met vlaggen, dansten en waren uitgelaten. Vrijheid, blijheid en bij het De Eerensplein werd uitgebreid gehost en geklost.
Het hele interview is te lezen in De Oud-Hagenaar, dat gratis verkrijgbaar is in bibliotheken en stadskantoren, maar ook bij sommige AH’s.