Gemoedelijke open dag in het Haagse Bos

De bosman en de wilde ooievaar
door Anselma Bueler

DEN HAAG -“Met een plakje hertengewei om je hals ben je snel en alert als een hert”, verzekert de dame van Staatsbosbeheer vanachter haar stand. “Dit zeg ik altijd tegen kinderen. Als je erin gelooft, werkt het”. Haar stand staat aan de Grote Vijver in het Haagse Bos, en is één van de activiteiten van de Dag van het Haagse Bos, afgelopen zaterdag voor de vijfde keer.

Tegenover haar bostoko bevindt zich een Tipi. De stokken van de indianentent steken hemelreikend tegen de helderblauwe lucht af waarin witte wolken in duizend vormen voorbij trekken. Binnen is het warm. Een kampvuur onder het gat en daaromheen kinderen. Een volkoren bolletje aan een stokje is extra lekker als ’t knappert. En als ’t verbrandt, dan maar een patatje bij Henk Patat, even verderop. Een klein jochie ziet eruit alsof zijn stokje te kort is en hij te dicht bij het vuur heeft gestaan. Met een zwart geblakerd gezicht waar rode strepen doorheen lopen, staat hij vergenoegd bij het vuur. O gelukkig, niks aan de hand. Hij is eerder die middag geschminkt.

Gemoedelijk
In de buurt van de springkussens kun je dat laten doen. Mooi om te zien hoe een beweeglijk kind verandert in een mak lammetje zodra de grimeuse met vette krijt over het gezicht strijkt. Nu even serieus, denkt de zesjarige; er worden grimassen geschilderd.
Het gezaag van bomen overstemt het openlucht concert. De opkomst is gemoedelijk. De bezoekers verspreiden zich goed door het bos. Geen rijen drommende mensen in de natuur. Wel dromende mensen. En wat doe je als je de bosman wilt ontlopen? Kijken naar een demonstratie schapen hoeden? Want de bosman vertoont zich niet op open vlaktes. Uit het niets doemt hij op met zijn jas vol takken en vergezelt mensen op hun pad. Om kippenvel van te krijgen. Dan maar een stukje varen. Of een papieren ooievaar beplakken met veren. De terugkomst van de wilde ooievaar in Den Haag, zet de bewoners aan tot knutselen. En zolang je geconcentreerd bezig bent, krijgt de bosjesman geen grip op je.