Geen ozb voor Haagse starters

Haagse startende ondernemers kunnen een streep zetten door de aanslag voor onroerendezaakbelasting, die vanaf 17 februari op de mat valt. Een unieke regeling die starters compensatie biedt voor de ozb.

Wethouder Sander Dekker (Financiën) heeft de regeling onder de aandacht gebracht bij de eind vorig jaar geopende lunchroom Lolapalooza op de hoek Weimarstraat/Van Bylandtstraat. Dekker: “Iemand die in deze economisch zware tijden een bedrijf begint, steekt echt zijn nek uit. Die mensen willen wij steunen, niet belasten.”

Den Haag is de eerste gemeente die beginnende ondernemers tegemoet komt met de ozb. Ondernemers die korter dan vijf jaar geleden van start gingen en bedrijfsruimte huren kunnen de compensatie bij de gemeentelijke belastingsdienst aanvragen via een simpel formulier. Of het nu een cafébaas, ZZP’er met een kantoortje of winkelier is. Iedere starter kan het aanvragen.

De maatregel past in een breder beleid. Ook de ozb voor particulieren is stapsgewijs met 10 procent verlaagd. Den Haag behoort nu tot de gemeente met de laagste woonlasten. Vorig jaar is ook de ozb voor amateursportverenigingen geschrapt.