Gedenkteken slachtoffers bombardement maart ’45

VOORBURG, Vijfenzestig jaar na het verwoestende bombardement op het Haagse Bezuidenhout hebben tientallen slachtoffers, geborgen in een massagraf aan de Voorburgse Parkweg, een indrukwekkend gedenkteken gekregen. Het monument, gemaakt door de bekende Voorburgse kunstenaar Frans Kockshoorn, is gisteren officieel onthuld.


Tijdens de plechtigheid op de onlangs gerenoveerde begraafplaats stonden wethouder Eppe Beimers en voorzitter Hans Verbunt van de Stichting 3 maart ’45 stil bij de slachtoffers die omkwamen tijdens de catastrofale vliegtuigaanval op raketdoelen in Den Haag. Circa dertig lijken die niet geïdentificeerd konden worden, werden destijds bijgezet in een door populieren omgeven massagraf op de algemene begraafplaats aan de Parkweg.


Tijdens de recente renovatie besloot Voorburg, die 65 jaar geleden bovendien een grote rol speelde bij de verzorging van de vele zwaargewonden uit Den Haag, de door ouderdom aangetaste bomen te vervangen door een passend monument met de symbolische naam ’De helpende hand’. Een ander gedenkteken dat herinnert aan de fatale bommenregen, is te zien in de gevelmuur van het fraaie gemeentehuis aan de Herenstraat.


Bron: De Telegraaf


Foto: RENÉ OUDSHOORN:  Eppe Beimers en Hans Verbunt (links) bij het monument De Helpende Hand.