Gast en gastheer: restaurant Onz

DEN HAAG – “Klassieke gerechten met een knipoog”, zo omschrijft eigenares Ica Verkouteren het menu van restaurant Onz. Samen met compagnon Maurice van der Lans runt zij per september maar liefst drie zaken in de Theresiastraat. “Eetcafé Bij Mauce, restaurant Onz en dit najaar hapjesbar Tabasco.” De Posthoorn zet haar tanden in Onz.

De inrichting van Onz is een leuke verrassing bij binnenkomst, gezellig, warm, kleurrijk en hip. “Het is een leuk bijeengeraapt zooitje”, beaamt Afra van de bediening. Van een oude art deco-deur tot en met kleurige kussens en een wand vol fotolijstjes, maar het past allemaal wél bij elkaar. We nemen plaats aan het raam. We warmen de smaakpapillen op met brood met olijfolie met een drupje balsamico en een heerlijke aïoli (3 euro). Annemieke drinkt een mooie Chileen ‘Santa Alvara uit 2011’ (4 euro per glas) en ik ga voor de Grüner Veltliner uit Oostenrijk (5,50 per glas). Met name de witte wijnkaart is erg uitgebreid, maar ook rood, rosé en bubbels zijn goed vertegenwoordigd. Eigenaresse Ica heeft onlangs een wijnreis gemaakt naar Zuid-Amerika en is een echte liefhebber. “Alle wijnen zijn bij ons ook per glas te drinken. Je hoeft dus niet per se een fles te bestellen.”

Daarna een gratis amuse van het huis. “Die krijgt iedereen die hier eet”, vertelt Ica. Voor mij een eendenmousse met een salsa van chilipepers en voor Annemiek makreelmousse met een frisse mangobite. En heerlijke smaaksensatie.

Foto v.l.n.r het personeel van restaurant Onz
aan de Theresiastraat 37: Maurice en Ica
en Afra. Boven: Arthur en Joplin.
Website: www.onzrestaurant.nl.
Foto: Jvl

Als voorgerecht kiezen we voor de kleine ceasarsalade met kabeljauw en avocado (9,50 euro) en de Thaise krabkoekjes (8,50 euro). De presentatie is subliem, evenals de smaak.

We gaan allebei voor vis bij het hoofdgerecht. Ik laat me de zalm, die in gevuld met een dikke laag ricotta (16,50 euro) goed smaken. De roseval aardappeltjes en verse spinazie maken het gerecht af. Annemieke geniet van de perfect bereide gamba’s met frietjes en salade (15 euro).

Als nagerecht nemen we een frisse sorbet met verse aardbeien (7,50 euro). Een zomerse topper! De hoofdgerechten zijn goed betaalbaar en vers. Ica: “Iedere maand serveren we een specialiteit voor 15 euro met gratis wijntje. Volgende maand: mosselen, nu piepkuiken.”

Ook fijn; gratis parkeren in de buurt. Bij Onz serveert ook lunch van 11.00 tot 16.00 uur. Alle take away-broodjes zijn 5 euro. Diner van 17.00 tot 22.00 uur. Onz heeft ook een mooie ruimte die afgehuurd kan worden voor o.a. feestjes (ook in het weekend).