Foto’s: Tragisch bombardement Bezuidenhout, historische wandeling houdt herinnering levend

DEN HAAG – 3 maart 1945, Engelse bommenwerpers vliegen boven het Haagse Bezuidenhout. Door een tragische coördinatiefout droppen de RAF-piloten hun bommen boven de woonwijk in plaats van boven een V2-raketinstallatie van de Duitse bezetter in het Haagse Bos. Minstens 550 mensen komen om, duizenden raken dakloos. 70 jaar na dato is een historische wandeltocht geopend met veel informatie over de situatie vóór en ná het bombardement.
Op verschillende plekken in de wijk zijn informatieborden geplaatst over het verleden van die plek en de band met het Bezuidenhoutse Bombardement. De wandelroute is ook interactief: de borden hebben een QR-code, zodat tijdens de wandeling informatie kan worden opgevraagd met de smartphone. Ook is er een speciale kidsroute gemaakt. Met het interactieve gedeelte krijg je veel extra informatie, foto’s en ooggetuigeverslagen.
Er is ook een website, www.BB45.nl. Daar staat veel achtergrondinformatie over het bombardement en de wijk in het algemeen. ‘Iedereen liep naar buiten, en ging de straat op. Je zag de mensen overal heen hollen, hollen, hollen. Maar welke kant je ook uit holde, overal was er brand’, zo herinnert een ooggetuige zich 3 maart 1945. 
De jaarlijkse herdenking van het bombardement is dit jaar op zondag 1 maart.
De onderstaande foto’s zijn getweet door Wilco Brinkman, Mariska Kastelic, Tobias Dander, De Wandelschoen, Langezaal Makelaars, David van Keulen en Lilianne Blankwaard. 
Hans Verbunt, voorzitter van de Stichting 3 maart ’45 spreekt en wethouder Ingrid van Engelshoven (rechts) kijkt toe.
Enkele van de initiatiefnemers: Lia van den Broek, Pepijn van Vliet en Alexander Bary. Niet op de foto’s staan de andere organisatoren Ilonka Novák, Eric Geleijns en Fred Nijenhuis.