Fotoboek laat Haagse rechtbank van binnenuit zien

De rechtbank Den Haag presenteert vandaag het fotoboek “Van Rechtswege, de Haagse rechtbank van binnenuit”, van uitgeverij Bas Lubberhuizen. Fotograaf Roel Visser heeft zijn werk kunnen doen op plekken die niet eerder zichtbaar waren voor het publiek, zoals in het cellenblok onderin het Paleis van Justitie, in de raadkamers waar rechters overleggen en de wandelgangen waar advocaten overleggen met hun cliënten.
Het fotoboek geeft “een realistisch beeld” van het werk dat de mensen binnen een rechtbank doen, volgens rechtbankpresident Maarten van de Laarschot. “Of het nu gaat om rechters of advocaten, beveiligers of bodes. Zij hebben letterlijk en figuurlijk de deur opengezet voor een buitenstaander. Deze openheid past binnen de moderne rechtspraak.” Hij zal het eerste exemplaar aan de fotograaf uitreiken. In de nieuwe editie van Rechtspraak, het relatiemagazine van de Raad voor de rechtspraak die volgende week uitkomt, ook een PDF impressie (pdf, 803 kB) van het boek.
Vanaf het voorjaar tot de zomer van 2013 heeft Visser zowel voor als achter de schermen rechtszaken mogen bijwonen. Hij heeft foto’s gemaakt en zijn ervaringen opgeschreven voor dit boek. Geïnteresseerden kunnen het boek bestellen op de website van uitgeverij Bas Lubberhuizen.