Fortress verkoopt Anna van Buerengebouw

Vastgoedontwikkelaar Fortress heeft de ontwikkeling van het Anna van Buerengebouw in Den Haag verkocht aan Green Real Estate. Op 9 januari begon de bouw van het complex, dat vlakbij station Den Haag Centraal ligt. Het Anna van Buerengebouw bestaat uit 5.000 m2 universiteit, 396 studentenkamers en 1.500 m2 commerciële ruimten in de plint.
Het gebouw wordt opgeleverd op 1 augustus 2013, zodat het in gebruik kan worden genomen voor het collegejaar 2013 – 2014. De belangrijkste huurder is Universiteit Leiden met het ‘Leiden University College The Hague’. In het gebouw komt de permanente vestiging van de studierichting Liberal arts & sciences, die (inter)nationale studenten klaarstoomt voor posities bij internationale instanties. Dit sluit aan bij de positionering van Den Haag als internationale stad van vrede en recht.

Fortress verkocht in december 2011 de ontwikkeling aan Green Real Estate, het vastgoedbedrijf van textieldetaillist Jan Zeeman. BNG treedt op als financier. DTZ Zadelhoff adviseerde Fortress bij deze verkoop. Bouwbedrijf Wessels Zeist is de hoofdaannemer. Wiel Arets Architects tekende voor het ontwerp. Door het toepassen van een compleet stalen skelet, diverse prefab onderdelen en een uitgekiende logistieke planning, is het mogelijk de bouw in zestien maanden te voltooien. Al in een eerder stadium kwam projectontwikkelaar Fortress huurovereenkomsten overeen met Universiteit Leiden, voor zowel het universiteitsprogramma als de studentenwoningen. De overeenkomsten gelden voor twintig jaar.

Door de combinatie van wonen en studeren wordt het gebouw een echte campus. Op de begane grond komen horecagelegenheden en winkels. Met de al voltooide ondergelegen parkeergarage Q-Park CS, de oplevering van New Babylon medio 2012, de grootscheepse renovatie van Den Haag Centraal Station en het nieuw te realiseren Anna van Buerenplein, ontstaat een levendige omgeving met uiteenlopende voorzieningen op korte afstand van elkaar.