Fortress verkocht New Babylon voor €1 aan Propertize

Ontwikkelaar Fortress heeft eerder dit jaar het multifunctionele Haagse complex New Babylon voor één euro verkocht aan financier Propertize. New Babylon was een 50/50 joint venture van Fortress en Propertize. Vorige maand onthulde VJ dat Fortress verschillende vastgoedobjecten van financiers heeft gebundeld in nieuwe vennootschappen.
“Al in april hebben we 100% van de aandelen van New Babylon verworven. We waren al een groot deel voor verantwoordelijk maar door de verkoop is het hele complex nu geheel ‘in control’ bij ons. Fortress heeft bij ons geen verdere financiële verplichtingen bij ons uitstaan, behalve de 12 objecten die in april zijn overgeheveld naar Aprilvast bv”, zegt Roland Kroes, woordvoerder van Propertize in een reactie.
New Babylon is het grootste project van Fortress met een geschatte waarde heeft van €400 miljoen. Het is ook één van de grootste vastgoedprojecten die door Propertize is gefinancierd.
De verkoop van New Babylon aan Propertize en de overheveling van 12 andere door Propertize gefinancierde vastgoedbezittingen van Fortress naar Aprilvast bv mag niet worden gezien als een signaal dat de problemen bij Fortress verergerd zijn. Fortress worstelt momenteel met de marktomstandigheden waardoor de ontwikkelaar niet in staat is om de projecten voor de goede prijs te verkopen om de zwaar drukkende schulden af te lossen.
Volgens het laatste jaarverslag over 2012 staan er €345 miljoen aan vastgoedfinancieringen uit bij onder andere Propertize en FGH Bank. De bezittingen zijn eind 2012 met €347 miljoen maar net iets hoger gewaardeerd.