Duurzame woningtips voor inwoners Bezuidenhout

Het Bezuidenhout: een wijk met bijna 15.000 inwoners en een behoorlijke geschiedenis. Maar wat doen haar inwoners op het gebied van duurzaamheid? Wij spraken met Stef Desserjer van Duurzaam Bezuidenhout om meer te horen over hun initiatief.
Passie voor duurzaamheid
De werkgroep Duurzaam Bezuidenhout werd twee jaar terug opgericht. Stef deed dit vanuit zijn eigen passie voor duurzaamheid, maar ook vanuit het besef dat er anders met energie moet worden omgegaan. Momenteel is de werkgroep actief met een informatieve website over het verduurzamen van je woning.
Informatie voor een duurzame woning
Voor de bewoners van het Bezuidenhout heeft de werkgroep bijzondere informatie verzameld. Zij hebben een EPA-rapport laten opstellen voor de drie type woningen die het meest in het Bezuidenhout voorkomen: het vooroorlogs herenhuis, de jaren dertig-portiekwoning en het wederopbouw appartement. EPA staat voor Energie Prestatie Advies en geeft inzicht in de technische gegevens van de woning, maar vooral welke stappen je kunt maken om die woning duurzamer te maken.
Stef geeft aan: “Wij hebben een schat aan informatie in handen die we graag met buurtbewoners willen delen. Op onze nieuwe website laten we bewoners op een eenvoudige manier zien hoe zijn hun woning kunnen verduurzamen. Het unieke daaraan is dat de tips specifiek op hun woningtype zijn afgestemd. Het is vervolgens aan hen om bijvoorbeeld de gevel te laten isoleren, hun ramen te vervangen of zonnepanelen te installeren.”
De investeringen die je kunt doen zijn veelal snel terugverdiend. Ze dragen bovendien niet alleen bij aan een beter milieu, maar ook aan meer comfort en een hogere woningwaarde. Het hoeft volgens Stef niet altijd te gaan om een grote investering: zelfs met een nieuwe douchekop kun je al je steentje bijdragen.
Positief imago bij de jeugd
Stef vindt het belangrijk om al bij de jeugd bewustzijn te creëren over duurzaamheid. De werkgroep doet dat door op basisscholen leerlingen kennis te laten maken met de natuur, bijvoorbeeld door excursies of het zelf maken van vogelhuisjes. “Dat draagt ook bij aan een positief imago van duurzaamheid. We laten de jeugd op een leuke manier kennismaken met het thema”, aldus Stef.
Heel Den Haag heeft baat
Naast bewoners van het Bezuidenhout kunnen ook andere Hagenaars met een vergelijkbaar woningtype gebruik maken van de informatie van de werkgroep. Stef besluit: “Veel meer mensen zouden hier baat bij kunnen hebben. Samen werken we zo toe naar een duurzamer Den Haag!”.
Ben je benieuwd welke mogelijkheden er zijn om jouw woning duurzamer te maken? Kijk dan op de website van Duurzaam Bezuidenhout.