Drietal bekent laffe daad tegen gehandicapte zwerver

Met de aanhouding van drie jonge mannen uit Den Haag en Leidschendam denkt de politie de laffe mishandeling van een invalide dakloze uit Den Haag te hebben opgelost. Een van de verdachten meldde zich enkele dagen na ‘Opsporing Verzocht’.

Dit meldt AD/Haagse Courant vandaag. De zwerver ligt op vrijdagavond 22 juli in zijn rolstoel te slapen in een nis van de Koninklijke Bibliotheek aan het Prins Willem-Alexanderhof. De 53-jarige man voelt zich daar veilig. Hij zit daar geregeld, veroorzaakt nooit overlast en krijgt vaak iets te eten van voorbijgangers of beveiligers.

Slaan en bekogelen
Rond 23 uur wordt zijn slaap ruw verstoord als drie jongens (17 en 18 jaar) zonder enige aanleiding op hem in beginnen te slaan en hem met stenen bekogelen.

Alsof dat nog niet genoeg is, pakt een van de daders een fiets en smijt die bovenop de invalide man. Een beveiliger die alles heeft gezien op zijn monitor snelt te hulp, maar de jongens zijn dan al lachend weggerend.

Benauwd
Bewakingscamera’s legden de mishandeling haarscherp vast. De beelden werden onlangs voor de tweede keer uitgezonden in Opsporing Verzocht. Een van de verdachten, de 18-jarige Hagenaar, kreeg het benauwd van alle publiciteit en schoor zijn haar af in de hoop niet herkend te worden. Vorige week woensdag meldde hij zich alsnog bij de politie.

Twee dagen later werden de 17-jarige medeverdachten uit Leidschendam aangehouden. De mannen verklaarden dat zij tijdens een avondje stappen te veel alcohol hadden gedronken, waarna ze op weg naar huis de zwerver te grazen namen.

Een van de verdachten verklaarde niet actief betrokken te zijn geweest bij het incident. Justitie verwijt hem echter dat hij niets heeft gedaan om zijn vrienden te stoppen. De mannen moeten zich eind januari bij de rechter verantwoorden voor de mishandeling.