Draadloos internet voor heel Den Haag

Wethouder Rabin Baldewsingh (Media en ICT) wil het aanbod aan WiFi-hotspots in Den Haag uitbreiden. Hij nodigt daarom marktpartijen uit om mee te doen aan een proef. De gemeente levert ondersteuning en geeft geïnteresseerde partijen informatie over de mogelijkheden.

De proef loopt op het Spuiplein, in de Grote Marktstraat en het Zuiderpark. Eind april is op die 3 locaties WiFi operationeel. De einddatum van de proef is 31 december 2012.

Baldewsingh: ‘Ik hoop dat we in Den Haag meer WiFi in de openbare ruimte krijgen. En als het even kan gratis voor de gebruikers. De techniek WiFi is razend interessant. Niet alleen op korte termijn voor hotspots, maar ook op lange termijn voor telecomaanbieders om bestaande mobiele data netwerken te ontlasten. De groei van mobiel internet op smartphones zie ik dagelijks om mij heen op straat.’
Aanbieders kunnen hun product testen

De proef met WiFi in de openbare ruimte geeft commerciële aanbieders de mogelijkheid hun eigen product te testen. De rol van de gemeente bestaat bijvoorbeeld uit het bemiddelen bij gesprekken tussen geïnteresseerde bedrijven en eigenaren van panden waar antennes geplaatst kunnen worden. Of bij het voorlichten van winkeliersverenigingen over de mogelijkheden van een gezamenlijk WiFi.

Tijdens de proef stelt de gemeente ook zelf 2 locaties beschikbaar voor een antenne. Baldewsingh: ‘Als er meer interesse is vanuit marktpartijen dan zal ik ook daar serieus naar kijken. Dat geldt ook voor andere innovatieve technieken zoals glasvezel.’