DP6 ontwerpt Zandvlietcollege Bezuidenhoutseweg

Bouwbedrijf BAM en architectenbureau DP6 hebben de Design & Build-opdracht voor het nieuwe Zandvlietcollege in Den Haag gewonnen. De nieuwbouw vervangt het oude gebouw aan de Bezuidenhoutseweg. Dat is maandag bekendgemaakt.
Het nieuwe gebouw komt met zijn rug naar het Haagse Bos te staan. Aan deze kant wordt in het ontwerp een relatie met het bos gelegd. Zo zijn de kozijnen en geveldelen hier van hout, wordt er ruim uitzicht geboden en weerspiegelen de glazen puien de bomen. Aan de zijde van de Bezuidenhoutseweg krijgt het gebouw een meer ‘stads’ karakter.
 
Het Zandvliet College is een school voor gymnasium, atheneum en havo, een ondernemende en creatieve school die bekend staat om zijn heldere structuur en persoonlijke karakter, zegt DP6. “Het ontwerp voor de nieuwe school sluit hierbij aan: het wordt een school met een open karakter en een heldere plattegrond, waar veel ruimte is voor diversiteit en open werkplekken.”
“De gymzaal steekt als een houten doos uit de gevel en trapsgewijs loopt de gevel weer terug naar de bovenste verdieping. De zijgevels laten de diversiteit aan ruimten zien en zijn als het ware de dwarsdoorsnede van het gebouw”, vervolgt het Delftse bureau.
 
Ontmoeting en ontspanning
Op de begane grond strekt een ‘soos’ zich vanaf de voorgevel aan de Bezuidenhoutseweg uit tot aan het bos aan de achterzijde. “Dit is de ruimte voor ontmoeting en ontspanning, een ruimte die als het ware vloeit van entree naar bos, over verschillende hoogten en langs verschillende ruimten, zich manifesteert in een variëteit aan plekken.” 
“De zijde van het bos gaat de ruimte door, naar het terras dat met grote houten zittreden de verbinding legt met het bos. Vanaf de entree gaat er tevens een grote watervaltrap direct naar de verdiepingen waar de verschillende clusters elk een eigen herkenbare plek hebben”, aldus DP6.
 
Naar verwachting wordt het nieuwe gebouw in 2015 opgeleverd.
Bekijk enkele impressies van de nieuwbouw op deze pagina.