Den Haag in top drie goedkope woonsteden

Wethouder Dekker: “We gaan de ozb nóg verder verlagen”
Den Haag is de op twee na goedkoopste grote gemeente om in te wonen. Vergeleken met de G4 en de steden in de regio, is Den Haag kampioen lage woonlasten. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het onderzoekscentrum van de Rijksuniversiteit Groningen, het COELO, naar de hoogte van de lokale lasten in 35 grote gemeenten.
Den Haag heeft het afgelopen jaar de woonlasten (de optelsom van onroerendezaakbelasting, de reinigings- en de rioolheffing) bewust niet verhoogd. Dat is tegen de trend onder gemeenten. Over de hele linie zijn de woonlasten in de 35 grote gemeenten met 1,3 procent gestegen.
“Den Haag zet alles op alles om een aantrekkelijke woonstad te zijn”, zegt wethouder Financiën Sander Dekker. “Lage lasten maken wonen in de groene stad aan zee, met zijn uitstekende voorzieningenniveau, nóg aantrekkelijker. Daarom gaan we ook door met verlaging van de ozb op woningen in 2012. In totaal zal de ozb vergeleken met 2009 tien procent lager uitkomen. Dit doen we ondanks de grote bezuinigingen waar de stad voor staat als gevolg van teruglopende inkomsten. We hebben er echt voor gekozen de rekening niet neer te leggen bij bewoners en bedrijven.”


Ondernemers beter uit
Uit de gegevens van het COELO blijkt ook een stijging van de ozb voor bedrijven van gemiddeld genomen 1,7 procent. Den Haag springt er uit als ondernemersvriendelijke gemeente, omdat de ozb voor bedrijven niet is gestegen ten opzichte van 2010. Omdat de euro intussen minder waard is geworden door inflatie, zijn Haagse ondernemers beter uit dan vorig jaar.
De jaarlijkse woonlasten van het gemiddelde Haagse gezin zijn 551 euro. Alkmaar staat op 1 (526 euro), Tilburg op 2 (538 euro). Van de grote steden is Den Haag veruit de goedkoopste woonstad. In Rotterdam zijn gezinnen 625 euro per jaar kwijt aan woonlasten, in Amsterdam en Utrecht zijn de kosten respectievelijk 634 en 705 euro. Ook in de regio steekt Den Haag gunstig af. Leiden en Delft behoren tot de duurste van de 35 grote gemeenten, beide met 720 euro aan jaarlijkse woonlasten. Wonen in Westland of Zoetermeer is ook flink duurder dan in Den Haag: respectievelijk 705 en 680 euro per jaar. De duurste woonstad uit het onderzoek is Groningen met 731 euro.