Den Haag heeft eigen duurzaamheidscentrum

Burgemeester Van Aartsen en wethouder Baldewsingh hebben maandag 6 mei Duurzaam Den Haag geopend. Bij het duurzaamheidscentrum aan de Brouwersgracht 2 kunnen bewoners, bedrijven en instellingen terecht met al hun vragen over duurzaam wonen, werken en leven in Den Haag. 
Met de komst van het centrum en de bijbehorende website www.duurzaamdenhaag.nl wordt het voor Hagenaars makkelijker om zelf een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst. De opening was meteen het startsein voor de campagne ‘Haagse Krâch’, die zich richt op energie besparen en duurzame energie opwekken.
Burgemeester Van Aartsen: “Onze klimaatdoelstellingen zijn ambitieus; klimaatneutraal in 2040. Dat bereiken we alleen als we samenwerken met onze inwoners en partners. Ik ben daarom blij dat Duurzaam Den Haag is gestart en het duurzaamheidscentrum is geopend.”
 
Wethouder Rabin Baldewsingh: “Het duurzaamheidscentrum is een prachtig voorbeeld van hoe overheid en bedrijfsleven samenwerken om onze stad leefbaar te houden. Het duurzaamheidscentrum laat zien wat er al gebeurt, inspireert om mee te doen en helpt duurzaam leven, ondernemen en genieten gemakkelijker te maken.”
 
Leo Freriks (Siemens): “We zijn sinds 1879 gevestigd in de stad. We maken onderdeel uit van Den Haag. Samen met de stad willen wij projecten ontwikkelen voor het verduurzamen van gebouwen, waar veel energie verbruikt wordt, duurzame openbare verlichting of duurzame mobiliteit. Zo houden we onze stad ook leefbaar in 2040.”
 
De stichting Duurzaam Den Haag is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Den Haag en partners Siemens, Rabobank Den Haag, Staedion, BAM Woningbouw, Eneco en MKB Den Haag. Door het oprichten van een duurzaamheidscentrum en bijbehorend online portaal willen ze het duurzamer maken van de stad versnellen.
Haagse Krâch
De duurzaamheidscampagne Haagse Krâch laat zien dat duurzaamheid bij de stad Den Haag past en vertelt hoe Duurzaam Den Haag bewoners en ondernemers kan helpen om mee te doen. De medewerkers van Duurzaam Den Haag helpen bijvoorbeeld bewoners bij het aanvragen van subsidie voor zonnepanelen. Deze subsidie is sinds vorige maand beschikbaar.
 
Week van de Duurzaamheid
Den Haag maakt zich nu klaar voor de Week van de Duurzaamheid, die loopt van 13 tot en met 19 mei. Bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de gemeente laten samen zien wat zij doen om van Den Haag een CO2-neutrale stad te maken. Het programma biedt volop inspiratie, actie en discussie.