Den Haag en Occupy moeten in gesprek

De gemeente Den Haag en de actievoerders van Occupy die op het Malieveld staan, moeten in gesprek om tot een oplossing te komen in het conflict tussen beide partijen. Dat heeft de rechtbank dinsdag bepaald.

Permanenter
De gemeente was naar de rechter gestapt om de betogers woensdag van het Malieveld te kunnen krijgen. Het protest tegen de ‘graaicultuur in de financiële wereld’ zou volgens de gemeente een steeds permanenter karakter krijgen. De rechter oordeelde dat de demonstranten tijdelijk weg zouden moeten met het oog op het hardloopevenement de City-Pier-City Loop op 11 maart, maar dat er voor de occupy’ers dan een oplossing zou moeten komen.

 

Ondersteunend materieel
Over een algehele stop van het protest deed hij geen uitspraak. Daarvoor is een bodemprocedure de juiste weg. De partijen kunnen donderdag of vrijdag laten weten of ze eruit zijn gekomen. Lukt dat niet, dan doet de rechter later uitspraak. Op het Malieveld staan sinds half oktober ongeveer 20 man met tentjes. Ze hebben zelf ook een zaak aangespannen tegen de gemeente omdat ze geen ‘ondersteunend materieel’ als gaskachels of extra tenten mogen plaatsen. De rechter velt in die zaak dinsdagmiddag een oordeel.