Deel Den Haag CS moet verbouwd worden voor OV-poortjes

(Nu.nl)

Station Den Haag Centraal staat in 2019 een grote verbouwing te wachten. Voor de aanleg van de OV-poortjes moeten de perrons worden verplaatst, om problemen te voorkomen bij grote drommen reizigers. Een woordvoerder van de NS heeft aan NU.nl een bericht daarover in De Telegraaf bevestigd.

Den Haag Centraal heeft de afgelopen jaren net een grootschalige verbouwing achter de rug. Het hele station is voor vele honderden miljoenen op de schop gegaan. Deze verbouwing is bijna klaar.
“Den Haag CS is één van de ingewikkeldste plekken van het land als het om de poortjes gaat”, aldus de zegsvrouw. “Ze kunnen alleen maar op de perrons komen te staan omdat de hal vrij toegankelijk moet zijn.”

Kosten onduidelijk

De verbouwing van de perrons kan pas plaatsvinden als Prorail een aantal wissels voor het station heeft verplaatst. Deze aanpassing kan niet eerder dan 2019 plaatsvinden.
Het is onduidelijk hoeveel de nieuwe verbouwing moet gaan kosten. “Dit valt deels onder wat er al was begroot voor de plaatsing van de poortjes”, legt ze uit.
De woordvoerster durft niet te voorspellen hoe lang de nieuwe herziening precies gaat duren. “Maar de reizigers zullen er relatief weinig last van hebben. Het gaat echt alleen om de perrons en de sporen, niet om de hal.”

Geen bouwput

Het is volgens de NS geen optie om geen OV-poortjes te plaatsen op Den Haag Centraal. “De OV-poortjes zijn ingevoerd om het zwartrijden en het geweld in de trein tegen te gaan”, stelt de zegsvrouw. “Dat zijn doelstellingen die zeker gelden voor de grootste stations van het land.”
De NS en de gemeente zijn “al enige tijd” in gesprek om te bedenken hoe de poortjes op Den Haag CS het beste geplaatst kunnen worden.
Door de problemen op het Haagse hoofdstation gaat de NS de doelstelling om eind 2016 alle grote stations te hebben voorzien van de OV-poortjes niet halen. “Er zijn een paar grote stations waar het wat langer duurt. Daar zijn we realistisch in.”