De Monarch haalt BREEAM-Excellent ontwerp-certificaat voor herontwikkeling

Den Haag – De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft het ontwerpcertificaat BREEAM-Excellent aan de Monarch I bv in Den Haag uitgereikt. Het project de Monarch is het eerste omvangrijke herontwikkelingsproject dat op basis van BREEAM-Excellent wordt uitgevoerd. Naar verwachting zal de Monarch I bv eind januari 2012 tevens het eerste BREEAM-Excellent certificaat uitvoeringsfase in Nederland in ontvangen.

In het Beatrixkwartier in het centrum van Den Haag, verrijzen vier kantoortorens met internationale allure. Deze torens zijn gezamenlijk De Monarch genaamd. Het project omvat totaal circa 85.000 m2 kantoorruimte en bestaat uit drie nieuwe ontwikkelingen en één bestaand gebouw dat volledig wordt gerenoveerd. Ontwikkelingsmaatschappij De Monarch is een joint venture van Provast en ASR Vastgoed Ontwikkeling.

De Monarch I omvat de herontwikkeling van circa 16.000 m² kantoor (het voormalige VNO-NCW-kantoor uit circa 1965), uitbreiding met 2.000 m² nieuwbouw en een nieuwe tweelaagse ondergrondse parkeergarage voor 180 auto's. Het pand is inmiddels verhuurd aan het CAK, het uitvoeringsorgaan van de AWBZ, dat nu op drie verschillende locaties in Den Haag gevestigd is. Union Investment uit Hamburg zal het gebouw op 31 januari 2012 aan haar portefeuille toevoegen, op voorwaarde dat aan de BREEAM-Excellent vereisten is voldaan.

Omdat de eis ten aanzien van BREEAM-Excellent predikaat pas na de voorlopig-ontwerpfase en net voor afronding van het definitief ontwerp is geformuleerd, diende het ontwerp op nagenoeg alle aspecten te worden getoetst en bijgesteld. Dit was mogelijk door de uitstekende samenwerking tussen alle betrokken partijen, waaronder opdrachtgever, adviseurs, BAM Techniek – regio West, BAM Utiliteitsbouw en BAM Advies & Engineering.