Column Wethouder Norder: “Trots op het nieuwe stationsgebied”

Want niet alleen is straks het station vernieuwd, nee het hele gebied rondom het station heeft een metamorfose ondergaan. Het stationsgebied is nu niet meer een plek waar mensen alleen komen op doorreis, het is een bestemming op zich geworden. 
De OV-terminal gaat zijn laatste bouwfase in, het dak met de ‘wybertjes’ ligt er, de perrons zijn opgeknapt en ook de vloer is voor een groot gedeelte gereed. We kunnen nu al goed zien hoe mooi het wordt. Van een donkere hal met smalle doorgangen wanen we ons nu al in een mooie lichte hal; waar vanuit je de treinen en trams kunt zien komen en gaan. Het glazen dak met de wybertjes geeft een speels lichteffect, heel mooi! Ik ben oprecht trots op deze nieuwe entree van de stad! 
Maar zoals ik hiervoor al schreef, niet alleen het station is vernieuwd, nee het hele gebied erom heen heeft een metamorfose ondergaan. Afgelopen jaar zijn New Babylon en het Anna van Buerengebouw officieel geopend. Twee prachtige toevoegingen in het gebied. Het oude Babylongebouw dat volledig gestript werd en nu vernieuwd aan de Haagse skyline schittert. Hier wonen mensen op grote hoogte. En geloof me, je hebt daar echt een prachtig uitzicht met daarnaast ook nog alle gemakken, want New Babylon biedt meer: winkels, restaurants en kantoren. En als je de deur uitstapt loop je ook nog zo naar de binnenstad en aan de andere kant ben je met een paar minuten lopen in het Haagse bos. Dat is toch heel bijzonder zo midden in de stad. 
Met de komst van het Anna van Buerengebouw met hierin het Leiden University College The Hague heeft het gebied nog een extra dimensie gekregen, want naast wonen, werken en winkelen, kan men er nu ook studeren. Tegenwoordig is het een komen en gaan van studenten. Bovendien wonen er ook nog 400 studenten permanent in de studentenwoningen . Dit zorgt natuurlijk voor enorm veel extra levendigheid. 
En dan het Anna van Buerenplein dat een centrale plek in het stationsgebied vervult. Een nieuw plein waar vroeger, met de grote parkeergarage erop, een plek was waar mensen het liefst zo snel mogelijk vandaan wilden. Binnenkort gaan de bouwketen weg en wordt het nog ruimer. We gaan dan ook starten met de nieuwe inrichting met mooie zitgelegenheden, groen en waterpartijen zodat mensen hier heerlijk op een terrasje kunnen zitten of gewoon op een bankje kunnen genieten van de omgeving en de buitenlucht. Naar verwachting is het Anna van Buerenplein eind dit jaar gereed. 
Het einde van de werkzaamheden voor het centraal station komen in zicht. En ik realiseer me dat de bouw niet zonder overlast is geweest en dat het geduld van mensen zo nu en dan op de proef is gesteld. En helaas we zijn met het afronden van het nieuwe station nog niet helemaal verlost van de werkzaamheden. De bouw van de HSE, het nieuwe Randstadrailstation dat boven het busplatform komt is dan nog niet klaar en ook het busplatform zelf zal nog aangepakt worden. 
Maar voor nu mogen we trots zijn op wat er tot nu toe is gerealiseerd, want het nieuwe centraal station van Den Haag is hét kloppende OV-hart van de regio. En daarnaast is het gebied een top plek om te wonen, te werken, te studeren en te winkelen. Het is weer een visitekaartje voor de stad. 
Marnix Norder, Wethouder Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie Gemeente Den Haag