Column: Op Den Haag CS met wethouder Norder

Regelmatig kom ik op het station en volg ik de werkzaamheden nauwlettend. Soms doe ik dat als wethouder met een formeel werkbezoek en doe ik de bouwhelm op. Maar natuurlijk loop ik er ook gewoon ’ns even langs. Graag laat ik u in deze column eventjes meekijken door mijn ogen.

In opdracht van de gemeente werkt ProRail aan de bouw van de OV-terminal. Dit nieuwe moderne gebouw geeft allure aan het gebied. Het zorgt ervoor dat reizigers die straks op Den Haag Centraal aankomen het luchthavengevoel ervaren van een internationale stad.
Maar natuurlijk zijn we als gemeente ook sterk betrokken bij de andere ontwikkelingen in het gebied. Zo hou ik ook nauwlettend de andere projecten in de gaten zoals New Babylon en het nieuwe gebouw voor de Universiteit Leiden.
In dit laatste gebouw komen niet alleen collegezalen, maar ook bijna 400 studentenkamers. Zo krijg je wonen én studeren onder één dak bij station Den Haag Centraal. Het eraan gelegen Anna van Buerenplein wordt door de gemeente opnieuw ingericht. Met onder meer een natuurstenen vloer, groen en een waterpartij ontstaat een nieuw levendig plein, waar ook alle omringende instellingen baat bij hebben.

Door al deze projecten wordt dit stationsgebied weer een visitekaartje voor de stad. Er ontstaat een modern, aantrekkelijk en veelzijdig stuk binnenstad.
Je kan letterlijk en figuurlijk op hoog niveau wonen in de Park Tower. Of het nog hoger zoeken in de City Tower, de hoogste woontoren van Den Haag. Je kan een flexplek nemen in het stationsgebouw Stichthage. Of flexen en na afloop fitnessen in het New Babylon Business Center. Je kan straks eigentijds shoppen in de New Babylon Shops & Restaurants of bij de nieuwe winkels in de stationshal. Of je gaat gewoon zowel wonen én studeren aan het bruisende Anna van Buerenplein.
Kortom, het stationsgebied wordt niet alleen het kloppende ov-hart van de regio, maar ook een topplek om te werken, te winkelen, te wonen én te studeren.

De bouwwerkzaamheden lopen voorspoedig. En dat terwijl het station volop in gebruik blijft. Jammer is het natuurlijk wel dat het overlast geeft. Maar we zorgen ervoor dat dit tot het minimum beperkt blijft.
Het is goed om te zien dat zowel bij de omwonenden als de reizigers veel betrokkenheid is bij de bouw en er begrip is voor enige overlast. Dat is ook te zien aan de hoge bezoekcijfers van deze website en de vele followers op Twitter.

En u zult wel denken: Houdt het bouwen bij het station nu nooit eens op? Welnu, de opleveringen en openingen komen in zicht. De torens en het Business Center van New Babylon zijn al in gebruik genomen. In het voorjaar van 2013 gaat het vernieuwde winkelcentrum van New Babylon open. Kort daarop volgt dan in de zomer van 2013 de opening van het nieuwe gebouw voor de Universiteit Leiden. Vervolgens vindt dan snel in 2014 de oplevering plaats van de OV-terminal en later dat jaar de vernieuwde winkels en kantoren van Stichthage, het gebouw voor de stationshal.

Ik kan – waarschijnlijk net als u – niet wachten op het moment dat alles helemaal klaar is. Dat de artist impressions voltooid verleden tijd zijn en we van alles live met onze eigen ogen kunnen genieten.

Marnix Norder
Gemeente Den Haag
Wethouder Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie