COA over ontevreden vluchtelingen in Den Haag: tv’s en bankstellen worden vandaag nog geleverd

Bron: RTV West

DEN HAAG – De vluchtelingen in het voormalige pand van het ministerie van SZW in Den Haag krijgen donderdag nog tv’s en bankstellen. Dat zegt Michel Daneanen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Hij reageert daarmee op de ontevreden reacties van vluchtelingen over de opvanglocatie in het Bezuidenhout. Wel komt er een gesprek tussen het COA en de ontevreden asielzoekers.

Zo’n dertig vluchtelingen uit een groep van 175 tot 200 die woensdagavond aankwam, heeft buiten overnacht uit protest tegen de in hun ogen schamele voorzieningen. Ze klaagden onder meer over het eten en het ontbreken van tv’s en privacy.

LEES OOK: Onvrede onder asielzoekers Den Haag neemt toe: Steeds meer boze vluchtelingen voor gebouw SZW

‘Die mensen hadden denk ik iets meer luxe verwacht. Maar ze moeten even roeien met de riemen die ze hebben’, aldus de beheerder. ‘Mensen verwachten misschien een huisje met een erfje, maar dat moet nog even wachten. Ik vind dat de opvang er vrij netjes uitziet, klagen is een beetje overbodig’, zegt Daanen.

Tv’s en bankstellen
Later deze donderdag worden tv’s opgehangen en bankstellen neergezet. Dat is wat vertraagd door problemen met de levering. Over de klachten over het eten zegt de COA-medewerker het volgende: ‘Voor zover ik weet wordt er voldoende rekening gehouden met vitaminen en mineralen, die deze mensen op dit moment moeten hebben.’

Reactie op commotie
Donderdagochtend staan tientallen ontevreden asielzoekers buiten, voor en rond het gebouw van het voormalige ministerie van SZW. In een reactie daarop zegt een woordvoerder van het COA dat ze met de groep ontevreden bewoners in gesprek gaan. Er wordt gekeken waar ze precies tegenaan lopen. Daarna wordt beslist of er iets aan gedaan moet worden en wat dat dan zou moeten zijn.