Centraal wonen in Bezuidenhof

‘Je weet in deze wijk waar je aan toe bent’
Buiten de stad Den Haag wordt volop nieuwbouw gerealiseerd, maar ook daarbinnen rond het centrum gebeurt dit nog regelmatig. Bezuidenhof is zo’n nieuwbouwproject gelegen in de statige wijk Bezuidenhout ten noorden van het Haagse Bos.

Op de plek van de voormalige culinaire Francois Vatelschool komen 25 stadswoningen te staan. Toen in 1996 bekend werd dat de school op zoek was naar andere huisvesting is Van Roey Project-ontwikkeling BV in nauw overleg met de gemeente Den Haag en diverse bewonersgroeperingen actief bezig geweest om de locatie een passende woonbestemming te geven. Het resultaat is het project Bezuidenhof.
Het gebied waar de koophuizen worden gebouwd ligt aan de Amalia van Solmsstraat, de 2e Louise de Colignystraat en de Jacob Mosselstraat. De woningen liggen zeer centraal in Den Haag. Dichtbij het Centraal Station en de Utrechtse Baan en goed bereikbaar per auto en  openbaar vervoer. Voor winkels kunnen toekomstige bewoners terecht in de nabijgelegen Theresiastraat en op de Laan van Nieuw Oost Indië. Ook zijn diverse scholen in de buurt te vinden.

Bestaande wijk
Het wonen in een al bestaande wijk heeft veel voordelen in vergelijking tot bijvoorbeeld een Vinex-locatie. Henk van Riel, projectontwikkelaar: “Je weet precies waar je komt te wonen. In een totaal nieuwe wijk is het altijd moeilijk om te zien waar je precies komt te zitten. Ook kun je in het Bezuidenhof gebruik maken van de bestaande voorzieningen. Je weet precies waar je aan toe bent.”
De woningen worden gebouwd in drie verschillende types. Woningtype A heeft een woonkeuken en slaapkamer/hobbykamer op de begane grond. Aan de achterzijde ligt een groot terras dat toegankelijk is via twee openslaande deuren. Op de eerste verdieping, die via een dichte trap te bereiken is, ligt een ruime woonkamer met twee vides en een balkon. Drie slaapkamers en een badkamer bevinden zich op de tweede verdieping. Woningtype B heeft een ruimere entree en iets andere indeling. Type C daarentegen heeft de woonkamer en keuken op de begane grond. Drie slaapkamers en een badkamer bevinden zich op de eerste etage. De grote zolder is vrij in te delen. Eén van de 25 is bestemd als mega woon/werkwoning met een woonkamer van circa 80 vierkante meter en een praktijkruimte van ongeveer 70 vierkante meter.
“Deze is niet bestemd voor detailhandel of zware industrie, maar bijvoorbeeld voor een huisarts, fysiotherapeut, makelaar, administrateur enzovoort” , legt Van Riel uit. Er kan overigens nog ingeschreven worden op deze woning.

Moderne bouwstijl
Bezuidenhof heeft een moderne bouwstijl gekregen die toch past in de bestaande statige 19de eeuwse stijl van de wijk. Zo hebben de verdiepingen een hoogte van 2 meter 90. Bij de meeste nieuwbouwwoningen is dit 2 meter 45. De ramen zijn ook flink groot. De hoogte van de totale woning is even hoog als de oudere woningen in de 2de Louise de Colignystraat, zodat de huizen goed in het straat beeld passen. De entrees worden geaccentueerd door het hoge raam erboven, waardoor het licht diep de woning in valt. Per straat verschillen de gevels van elkaar door toevoeging van hoge of lage erkers. Hierdoor ontstaat een zeer gevarieerd bouwblok. De helft van de woningen, waarvan de verkoopprijzen beginnen bij 395.000 euro, is inmiddels al verkocht. De kopers zijn voornamelijk doorstromers die al een woning in Den Haag hebben. Vanwege de prijs zijn dit vooral tweeverdieners. “Ook zijn het mensen die de wijk Bezuidenhout zeer aangenaam vinden om in te wonen. Of ze werken in één van de nabijgelegen kantoren die de buurt rijk is”, licht de projectontwikkelaar toe.
Nelisse Makelaars BV aan de Statenlaan in Den Haag heeft de verkoop van de woningen in handen. De bouw is onlangs gestart. Geïnteresseerden kunnen de voortgang op internet volgen via de website
www.vanroey.nl. De oplevering van het Bezuidenhof staat gepland in het vierde kwartaal van 2003.