Buurt Preventie Team Bezuidenhout focust op burgerhulpverlening

Het professioneel georganiseerde Buurt Preventie Team Bezuidenhout is steeds op zoek naar meerwaarde voor het team. Zij willen meer zijn dan ogen en oren in de wijk. De focus ligt op burgerhulpverlening om zo ook inzetbaar te zijn bij calamiteiten en evenementen. De 40 enthousiaste vrijwilligers waren al opgeleid voor reanimatie en AED, nu hebben zij de volledige opleiding EHBO gevolgd bij AmbuWerk Nederland en zijn nu gecertificeerd hulpverlener (Oranje Kruis).
Het team inventariseert alle voorhanden zijnde AED apparatuur. Hiertoe hebben zij alle bedrijven in de wijk benaderd om de AED apparatuur te laten registreren bij Hartveilig Wonen en SOS Alarmhulpdienst. In oktober 2012 is via de Alarmcentrale een 6-minuten-zone geactiveerd. De vrijwilligers krijgen via sms een oproep wanneer iemand door een hartstilstand wordt getroffen. De eerste 6 minuten zijn dan cruciaal. Hoe eerder wordt gestart met reanimeren, hoe groter de kans op overleving. Het netwerk van AED apparatuur breidt zich nog steeds uit.
Naar aanleiding van een actie van het Brandwondencentrum hebben een aantal surveillanten een cursus bij de Brandweer gevolgd om buurtbewoners, die zelf niet in staat zijn een brandmelder te plaatsen, te kunnen assisteren.
Zo wordt Bezuidenhout steeds veiliger.