Brullende motoren op het Malieveld

Brullende crossmotoren deze zondag rondom Posthoorn-fotograaf Jos van Leeuwen. Ze schieten om hem heen en trekken moddersporen in het Malieveld. ‘Ons more time’, schreeuwt de fotograaf naar Marcus Dübois, één van de stuntrijders van Airforce 4.0. Marcus kantelt zijn motorfiets op het achterwiel en scheurt een rondje alsof hij samen met zijn motor is opgegroeid. Wat ook zo is. “Altijd motorcross gereden”, legt hij zijn jonge leven uit, “daarna springen in bossen en mijnen.” Het zijn steeds hogere sprongen geworden en Marcus vertoont ze de komende drie weken in de grote tent van het Kerstcircus Den Haag. 

“Ja het is moeilijk”, wil hij na enig aandringen toegeven. De salto achterover is extreem. Marcus kan zijn eerste keer nog goed herinneren. Een vangcontainer met schuim redde zijn leven. “Je moet de container niet missen”, is dan ook zijn levensles. Op het Malieveld is de oefencontainer geschiedenis en wordt het Haags publiek op hoog niveau vermaakt door vier doorgewinterde stuntrijders. 
Het snelle leven staat even stil als Marcus een meisje langs het Malieveld ziet fietsen. “Hey!” roept de jonge Zweed enthousiast.  Het leven bestaat niet alleen uit crossen. Circusman Ilja Smit mag zijn jongens graag zien dollen. “Dit is de eerste keer dat zo’n motoract in een circustent wordt gedaan. Ze raken het dak haast aan. We wilden eerst de motoren over het publiek laten springen. Technisch kan dat. Maar ons publiek is het gezin. De familie. Opa, oma, kleine kinderen. Het zou té heftig zijn.”