Bombardement op het Bezuidenhout herdacht

door Robert John Henderson
Vandaag is bij het monument aan de Juliana van Stolberglaan in Den Haag het bombardement op het Bezuidenhout herdacht. Op zaterdag Stichting 3 maart ’45 maakte bommenwerpers uit Engeland een cruciale fout. Het doelwit was eigenlijk het Haagse Bos waar de Duitsers waarschijnlijk hun lanceerinstallaties voor de V2-raketten hadden staan.
Echter werden de coördinaten van vliegers verwisseld en door onvolledige informatie vielen er veel bommen op het Bezuidenhout. Er kwamen ook een aantal verdwaalde bommen in het centrum van Den Haag terecht. Een hotel aan de Korte Voorhout werd hierdoor platgelegd, na de oorlog is op deze plek de Amerikaanse ambassade gebouwd.
De bommen in het Bezuidenhout vielen ruim 1 kilometer ten zuiden van het oorspronkelijke doelwit. Het gevolg was niet te overzien, ruim 550 mensen stierven en ongeveer 250 raakte gewond. Omdat door de oorlog veel brandweerwagens waren geroofd gingen er uiteindelijk meer huizen verloren aan de ontstaande brand als gevolg, dan door het bombardement verwoest waren. Duizenden mensen raakte in één klap dakloos. Het bombardement is hiermee de grootste ramp die Den Haag ooit heeft meegemaakt.
De Duitsers trokken zich overig niets aan van het bombardement op het Bezuidenhout. De nacht erop werden er opnieuw V2-raketten gelanceerd. Een fout gelanceerde raket kwam vlakbij de Schenkweg neer in het Bezuidenhout. Acht brandweerlieden die de bombardementsbrand aan het blussen waren, kwamen hierdoor om het leven.
Het standbeeld van Juliana van Stolberg (moeder van Willem van Oranje) en haar vijf zoons was één van de weinige dingen die wonderbaarlijk nog overeind stond tussen alle verwoestingen van het bombardement. Tijdens de wederopbouw van het Bezuidenhout is het monument in 1954 verplaatst van het Louise de Colignyplein naar zijn huidige locatie waarbij Juliana symbolisch uitkijkt over de van Stolberglaan. De kranslegging, onderdeel van de jaarlijkse herdenking wordt met deze reden dan ook ieder jaar bij dit standbeeld op 3 maart gehouden.