Binnenlands Bestuur, 23 juli 2009: Volledig draadloos Den Haag stapje dichterbij

Den Haag moet overal gratis draadloos internet krijgen. Dat vinden Frank Poppe en Marko Fehres, raadsleden van de PvdA. Volgens hen zou het goed passen in het gastvrije imago dat de hofstad wil hebben. De raadsleden hebben een brief met vragen aan het college gesteld in de hoop dat die hun initiatief oppikken.

Groningen heeft het al
Den Haag speelt al langer met de gedachte om, in navolging van de stad Groningen, gratis internet aan te leggen. Vorige week kondigden strandtenthouders in Scheveningen aan dat zij gratis WiFi beschikbaar stellen. Dat zou als pilot moeten dienen voor de rest van Den Haag. De stichting Skeyeopener, die hierachter zit, ontwikkelt een aantal toepassingen waardoor de burger direct baat heeft bij het netwerk: badgasten kunnen bijvoorbeeld gewaarschuwd worden bij noodweer of gevaarlijke stromingen.

Voordelen gemeente
Ook in de stad zouden zowel burgers als de gemeente voordeel ondervinden van het draadloze netwerk, denken Skeyeopener en de PvdA-ers. ‘De gemeente zou het aanmeldscherm kunnen gebruiken om allerlei informatie te verstrekken’, zegt Poppe. ‘Toeristische wetenswaardigheden over de plek waar ze zich bevinden; maar ook nieuws over, bijvoorbeeld, de gemeenteraadsverkiezingen.’

Toepassingen
Skeyeopener voegt daar op haar website aan toe: ‘Je kan ook denken aan camera’s, verkeerslichten, parkeermeters, straatverlichting, luchtkwaliteitmeters en gemalen die op afstand bediend kunnen worden. Personeel van bedrijven en diensten kan op straat en in de auto overal gegevens uitwisselen. Bijvoorbeeld politie en brandweer (camerabeelden, plattegronden), artsen en thuiszorgmedewerkers (medische gegevens), personeel in de vervoersector en openbaar vervoer (orderafhandeling, dienstroosters en calamiteiten).’

Geen juridische belemmeringen
Met zo’n stadsdekkend netwerk zouden Hagenezen bovendien steeds minder last hebben van graafwerkzaamheden voor het aanleggen van apparatuur. Volgens Poppe zijn er geen juridische belemmeringen die de realisatie van een draadloos netwerk in de weg staan.